Latest Blogposts

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Je zult merken dat als je iets nieuws aan het leren bent, je vaak bewust onbekwaam en vaak ook onbewust onbekwaam bent.

Je zult merken dat je lijf tegensputtert als je iets nieuws aan het leren bent en bv. een andere cq betere houding gaat aannemen, omdat de spieren de nieuwe houding niet als normaal zullen beschouwen. Je spieren en je lichaam zullen aan een ander referentiekader moeten wennen en hun gewoontepatroon moeten loslaten.

Maar.. volharding doet zegevieren.

Vier stadia

Om onze houding en zit, techniek, ruiterhulpen enz. te kunnen verbeteren doorlopen we als ruiter op alle vlakken vier stadia:

1. Onbewust Onbekwaam

2. Bewust Onbekwaam

3. Bewust Bekwaam

4. Onbewust Bekwaam

Het komt hier op neer, dat men in het begin zich niet bewust is van de onvolkomenheden, die er in zijn geslopen en dat we er ons dan bewust van gaan worden.

Dan begint een intensieve fase waarin we goed moeten nadenken bij wat we doen, willen we het goed doen.

Uiteindelijk kunnen we via onze nieuw geprogrammeerde automatische piloot het goed doen, dus zonder erbij na te denken.

Maar om van stadium 3 naar 4 te komen, dan kan wel een tijdje duren.

We weten allemaal nog hoe de eerste autorijles verliep en dat tijdens de hellingproef de motor afsloeg omdat we de coördinatie en het gevoel misten met handrem loslaten, koppeling op laten komen en weer gas geven. En nu, als ervaren weggebruikers, kunnen we heel bekwaam zonder erbij na te hoeven denken tegelijk EN schakelen EN richting aangeven EN spiegels kijken EN een gesprek voeren met de medepassagier EN een andere muziekzender opzoeken EN het raampje open draaien EN zwaaien naar een medeweggebruiker enz.

Dus dat moet ons toch geruststellen. Het is belangrijk om met de vier stadia rekening te houden, zodat het je, tijdens de ontwikkeling van jouw talent, niet overvalt en ontmoedigt.

En als het paardrijden werkelijk vanuit ons hart komt en we stoppen daar wat toewijding, volharding, zelfdiscipline, wilskracht, geduld, enthousiasme en zelfvertrouwen bij dan zullen we uiteindelijk aanbelanden bij het stadium ONBEWUST UITSTEKEND!!!

0 reacties op “Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Plaats een reactie


*