Latest Blogposts

De ijsberg van het meesterschap

Als we naar een ijsberg kijken, zien we alleen het topje ervan, wat maar 10% is van de hele ijsberg. Maar er is een heleboel gaande onder het oppervlak: 90%. Hetzelfde geldt voor ware meesters:

Wat mensen zien wanneer ze naar een meester (in de rijkunst) kijken, is zijn uitzonderlijke kennis en adembenemende vaardigheden (10%), maar wat ze niet zien is al het harde werk dat hij erin heeft gestopt om zo ver te komen: zijn toewijding, tijd, moeite, oefening, herhaling, actie, passie, volharding, offers en uithoudingsvermogen om nooit op te geven (90%).

Dus als je een meester de piaffe of levade ziet doen met zijn paard, zie je niet de vele uren van training, jaren van opleiding en vele tegenslagen. Het is hetzelfde in andere disciplines:

💡 Thomas Edison ‘faalde’ 10000 keer voordat hij de gloeilamp ontdekte.

⚽️  Voetballer David Beckham oefende als kind in het park 50000 vrije trappen, om vervolgens de 61 doelpunten te kunnen maken die zichtbaar waren voor de hele wereld.

🎾  Tenniskampioen Andre Agazzy sloeg 1000000 ballen per jaar, zodat hij 4x Wimbledon kon winnen, 8x de Grand Slam and 1x de Olympische Spelen.

Ze hebben dus geen ‘aangeboren’ fantastisch talent: hun uitmuntendheid is gegroeid dankzij inspanning en oefening. Om een ware meester te worden, moet je moeite erin steken, je moet bereid zijn om eerst al het ijs aan te vriezen onder de oppervlakte, zodat je kan stralen boven het oppervlak.

Het ware meesterschap is daarom niet alleen een mentale reis – van het verzamelen van kennis – en niet alleen een fysieke reis – van het onder de knie krijgen van alle vaardigheden. Het is een diepgaand proces dat boven alles, een ruiter vormt op emotioneel en spiritueel niveau:

 Het is een emotionele reis waar je leert om te gaan met tegenslagen, stagnatie, mislukkingen en teleurstellingen, waar je leert om door te gaan waar anderen stoppen en waar je leert om in je eigen gebalanceerde centrum te blijven met geaarde, versterkende emoties – wat er ook gebeurd.

 En het is absoluut een spirituele reis waar je een krachtige levenshouding gaat vinden om alle vermogens die je in je hebt maximaal te laten bloeien. Want een slechte levenshouding is als een lekke band: als je er niets aan doet, kom je nergens.

0 reacties op “De ijsberg van het meesterschap

Plaats een reactie


*