Latest Blogposts

Het Rad van Meesterschap

Rad van MeesterschapOm de beste ruiter te worden die je kunt zijn, is het niet alleen belangrijk om je rijkunstige vaardigheden te ontwikkelen.

Ook andere gebieden vragen aandacht en het is aan te raden om je aandacht goed te verdelen, zodat alle gebieden zich in balans kunnen ontwikkelen:

1. Fysiek
2. Mindset & emoties
3. Relaties
4. Tijd
5. Horsemanship
6. Grondwerk
7. Rijkunst
8. Geestelijke groei en vervulling

De bovenstaande afbeelding geeft het Rad van Meesterschap weer.

Als al je energie gericht is op een speciaal gebied in het rad, raak je ‘uit balans‘, omdat niet alle andere belangrijke gebieden voldoende aandacht krijgen.

Het rad helpt je te identificeren welke gebieden meer aandacht nodig hebben om de beste ruiter te kunnen worden die je maar kunt zijn.

Het bovenstaande rad is verdeeld in 8 ‘Meesterschaps’gebieden en hier volgt een beschrijving van deze gebieden:

1. Meesterschap: Fysiek

We willen graag dat ons paard soepel, gespierd en atletisch is en een goede coördinatie en balans heeft. Aangezien dit alleen mogelijk is als paard en ruiter samen bewegen als één en het paard de ruiter spiegelt, is het al snel duidelijk dat wijzelf moeten streven naar dezelfde kwaliteiten als die we bij ons paard wensen.  Het is ook moeilijk om een paard te trainen als je niet voldoende energie hebt. Wij moeten het goede voorbeeld geven.

Dus zorg dat jezelf in balans bent op fysiek gebied, doe oefeningen (pilates, zwemmen, chinese vechtsporten), let op je gewicht, zorg voor voldoende slaap, adem effectief, drink genoeg water, en eet goed (eten waterrijke voedingsmiddelen en combineer voedingsmiddelen effectief). Kies ervoor om geen ‘arme’ voedingsmiddelen (fastfood) te nuttigen en kies niet voor ongezonde dingen zoals sigaretten. Doe alles om je energie, vitaliteit en gezondheid te maximaliseren.

2. Meesterschap: Mindset en Emoties

Make each thought countJe hoeft je paard nooit te vertellen dat je verdrietig, gelukkig, zelfverzekerd, boos of relaxed bent. Hij weet dat al veel eerder dan dat je het zelf in de gaten hebt!

De emoties en energie die we uitstralen zullen je paard beïnvloeden. Dus het is heel belangrijk dat we onze eigen energie en emoties beheersten en vooral de oorzaak van onze emoties: onze gedachten.

Gedachten hebben de kracht om te creëren en de kracht om te vernietigen. Bepaalde gedachten zorgen voor positieve gevoelens en emoties, bepaalde gedachten zorgen voor negatieve gevoelens en emoties.

“Als je je emoties wilt te veranderen, moet je je gedachten veranderen.”

Als je je gedachten kiest en je energie en emoties daardoor beheerst, kun je de relatie met je paard en met anderen verbeteren.

3. Meesterschap: Je Relaties

“De kwaliteit van ons leven staat gelijk aan de kwaliteit van onze relaties met anderen.”

We kunnen niet leren, groeien, ontwikkelen en het meesterschap bereiken geheel op eigen houtje. Mensen en paarden zijn onze grootste bron, wij hebben hen nodig en zij hebben ons nodig. Dus koester en ontwikkel je relaties. Maak iedereen je mentor en leer van iedereen die je kent. En wees een coach, geen criticus. Door de juiste relaties krijg je onbeperkt toegang tot bronnen voor groei en ontwikkeling en tot bronnen waar je weer terug kunt geven.

4. Meesterschap: Tijd

meesterschap

Meesterwerken kosten tijd. Je hebt altijd tijd voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Als je geen tijd hebt, is het niet belangrijk.

We hebben allemaal dezelfde 24 uur per dag, maar hoe verstandig gebruik je de jouwe?

Ik heb geen tijd …
Ik was te laat …
Ik had een lange week …

Time

Je moet elke dag bepalen waar je je op wilt concentreren en waaraan je je tijd wilt besteden om meesterschap te creëren in alle gebieden. En vergeet niet:

“Tijd = Leven, dus verspil je tijd en verspil je leven, of beheers je tijd en beheers je leven.”

– Alan Lakein

5. Meesterschap: Horsemanship

1511-logo_036Als je een visie voor jezelf en je paard hebt en je wilt een goede relatie hebben, iets bereiken of een bepaald niveau bereken in je gekozen discipline, dan moet je een goede leider en begeleider voor je paard te zijn.

Echte leiders hebben de mogelijkheid om goed voor hun paard te zorgen, om hun paard te geven wat hij nodig heeft en zich te verbinden met hun paard zodat ze hem de dingen die hij moet weten kunnen leren. Goede ‘horsemen’ zijn voortdurend aan het observeren en zichzelf aan het scholen om de beste leider en begeleider te kunnen zijn voor hun paard.  

6. Meesterschap: Werken vanaf de Grond

Mastery

Bij het streven naar ‘uitmuntendheid’, is het paardrijden slechts een deel van wat we nodig hebben om goed in te worden in de rijkunst. Een groot deel van het wiel gaat niet over het rijden zelf en toch is dat waar grote successen kunnen worden geboekt, met name in het grondwerk, longeren, werk in de hand en werken in vrijheid.

Doordachte gymnastische oefeningen op de grond bereiden het paard goed voor op het rijden. Het paard kan soepeler worden gemaakt, kan spieren en uithoudingsvermogen opbouwen en zijn coördinatie verbeteren, nog voordat extra gewicht wordt toegevoegd aan de rug van het paard.

Het werken vanaf de grond heeft veel voordelen voor zowel paard en ruiter. Het is nuttig voor een jong paard, maar ook voor het ervaren en goed opgeleid paard om hem te helpen in vorm te blijven en om wat afwisseling te geven aan de trainingsroutine. Een groot voordeel voor de ruiter is de mogelijkheid om het paard te observeren vanaf de grond en om de bewegingen, de gangen, de spieren, het ritme, de alertheid en de verbeteringen die je paard maakt goed te bestuderen.

7. Meesterschap: Rijkunst

masteryIn de rijkunst wij streven naar de hoogste perfectie en perfecte harmonie met onze paarden. Via de logisch gestructureerde oefeningen worden zowel paard als ruiter getraind op basis van hun mogelijkheden en talenten – zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel – naar een niveau dat comfortabel is voor beide.

In de rijkunst ontwikkelen we de kennis en vaardigheden op het gebied van de zit-, been-, teugel- en zweephulpen, het gebruik van onze balans, energie en ons centrum en de invloed van onze innerlijke visie en innerlijk gevoel.

8. Meesterschap: Geestelijke Groei & Spirituele Vervulling

Mastery

Tijdens de ontwikkeling van jezelf en je paard zul je ook geestelijk groeien: je paard wordt het beste paard dat hij kan zijn en jij zult de beste ruiter wordne die je kunt zijn. Zowel jijzelf als je paard vinden daarbij innerlijke rust, kracht en trots vanuit je unieke, authentieke zelf.

Maar vergeet niet: we groeien om iets terug te kunnen doen! Het delen met anderen zou de drijvende kracht moeten zijn achter alles wat we doen. Het gaat er uiteindelijk niet om wat we krijgen en bereiken, maar om wie we worden en wat we bijdragen. Dat laatste geeft pas betekenis en voldoening geeft aan ons leven.

  “Succes zonder vervulling en voldoening staat gelijk aan mislukking.”

Dit 8ste gebied van meesterschap richt zich op het bijdragen aan, het helpen van, het geven aan en het ondersteunen van andere ruiters en paarden.

Je zult je geestelijk voldaan voelen als je deelt wat je geleerd hebt en andere ruiters helpt bij het realiseren van hun dromen.

Zeven Stappen Naar Balans In Het Rad Van Meesterschap

Alle gebieden kunnen worden geplaatst in een rad en dit rad geeft visuele voorstelling van de balans tussen al deze gebieden.

Je kunt gebruik maken van de volgende stappen uit om je eigen Rad van Meesterschap maken en je eigen balans te beoordelen.

1. Start met het downloaden van de gratis Rad van Meesterschap Werkblad – door op de rode link te klikken – die een blanco ‘Rad van Meesterschap’ diagram bevat.

2. Schaal jezelf in – per gebied- op een schaal van ‘0 tot 10’ waar je nu bent. Het midden van het rad komt overeen met ‘nul’ en de buitenste ring van het rad komt overeen met ’10’. Zo zou je jezelf bijvoorbeeld kunnen indelen met een ‘7’  voor je fysieke gezondheid en een ‘6’ voor je emotionele beheersing, een ‘7 ‘ voor je relaties, een ‘4’ voor je vermogen om je tijd te beheersen, een ‘7 ‘ voor je ‘horsemanship’, een ‘5’ voor je grondwerkvaardigheden, een ‘7’ voor je rijkunst en een ‘6 ‘ voor je spiritualiteit. Ga er even voor zitten en vaak is het eerste wat je te binnen schiet het juiste getal.

Rad van Meesterschap

2. Trek een lijn door het gebied dat correspondeert met het nummer waarop je jezelf hebt beoordeeld. Het zou er als volgt kunnen uitzien:

Rad van Meesterschap

3. Kleur elke sectie in om een ​​goed beeld te krijgen van waar je werkelijk staat in elk gebied. Hoe ziet je rad er uit? Wat zijn de gaten? Het zou er als volgt kunnen uitzien:

Rad van Meesterschap

4. Stel je voor dat je 100 km per uur gaat met dit wiel onder je auto – dat totaal niet rond is – zou je dat overleven bij wijze van spreken?

De gedachte achter dit Rad van Meesterschap is dat alle spaken van het wiel nodig zijn voor een soepele en effectieve rit. De selectie van waar de spaken voor staan ​​is gebaseerd op de overtuiging dat de gebieden van meesterschap (de spaken) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken. De selectie van de spaken in dit voorbeeld geeft mijn visie weer over de definitie van een meester in de rijkunst.

5. Bekijk in welke gebieden je uitblinkt, maar kijk vooral goed naar de gebieden die meer aandacht nodig hebben.

Er zijn vrijwel zeker gebieden die niet zoveel aandacht krijgen als je wilt. Maar er kunnen ook gebieden bijzitten waar je meer energie en tijd insteekt dan je eigenlijk zou willen. Deze gebieden absorberen al je energie en enthousiasme, die wellicht ook elders nodig zijn.

Zodra je de gebieden die aandacht nodig hebben, hebt geïdentificeerd, is het tijd om:

6. Acties inplannen die nodig zijn voor het hervinden van balans in het rad.

Wat moet je gaan doen om het evenwicht te herstellen? En wat kun je doen in de gebieden die op dit moment je energie en tijd opslokken, waar kun je mee stoppen, of waar kun je minderen?

Schrijf deze acties op in het Rad van Meesterschap Werkblad en voer ze vervolgens uit!

Download het Gratis Werkblad!

0 pdf_bttnMisschien zijn andere gebieden in je leven ook belangrijk om tot in de puntjes te beheersen. Bijvoorbeeld: je gezin, je werk, carrière, missie, artistieke expressie, of financiën? Of de rol die je speelt als een vriend, moeder/vader, teamlid, manager, of instructeur? Voel je vrij om bepaalde gebieden te wijzigen of om wat toe te voegen of maak je eigen Rad van Meesterschap met het gratis Rad van Meesterschap Werkblad (klik op de rode link). Maar wees voorzichtig: kom niet in de verleiding om alleen gebieden te selecteren waar je in uitblinkt. Wellicht stuit je dan op een perfect rond wiel dat nog steeds niet draait zoals het hoort, wat betekent dat je nog steeds niet in staat zult zijn om te rijden als een centaur!

Veel succes!

Marijke de Jong

5 reacties op “Het Rad van Meesterschap

Plaats een reactie


*