Latest Blogposts

De 3 Effectieve Rollen Van De Expert

Er zijn geen geheime tips of kortere routes om een expert te worden in het trainen van paarden. Om een expert te worden zijn hard werk, focus en aanhoudende toewijding vereist.

ExpertiseIn plaats van te zoeken naar geheimen, kun je je beter concentreren op de drie effectieve rollen van een expert om de beste expert te worden die je kunt zijn. Dit zijn:

 1. Researcher: een expert heeft alles onderzocht, weet wat iedereen doet, en wat wel en niet werkt.
 2. Resultaten boeker: een expert heeft ervaring en resultaten geboekt.
 3. Reporter: een expert onthult zijn kennis en kan goede adviezen geven, ‘hoe’ informatie en strategieën die echt nuttig zijn voor anderen.

Dit artikel legt deze drie expert rollen uit en geeft je tips, strategieën en manieren om jezelf te verbeteren als expert in het trainen van paarden.

Maar ook wanneer je op zoek bent naar een expert in een bepaald vakgebied, dan kan dit artikel je helpen bij het maken van een keuze.

Rol #1: Researcher

‘Experts zijn altijd in de eerste plaats studenten’

De eerste rol van de expert is de rol van researcher. Een echte expert zal altijd de eeuwige student blijven en zal zijn leven lang een onderzoeker zijn.

Theorie is een van de belangrijkste benodigdheden voor het bereiken van perfectie en expertise:

‘Zonder theorie zal de praktijk altijd onzeker zijn’ volgens François Robichon de La Guérinière (1688–1751). ‘Om uit te blinken in deze kunst, is het nodig om voorbereid te zijn op de moeilijkheden die je het hoofd moet bieden in de praktijk, door een duidelijke en stevige theorie’

Eerst denken, dan doen. Trainers die meteen aan het trainen slaan zonder eerst te leren over het hoe, wat, waar en waarom zullen niet de resultaten bereiken waarnaar ze op zoek zijn. Een paard trainen zonder plan is als een huis bouwen zonder tekening. Er zal wel ‘iets’ gebouwd worden, maar het zal er niet mooi uitzien of overeind blijven.

8 tips om onderzoek te doen

als onderzoeker leer je waar andere experts het over hebben, en wat anderen doen wat wel of niet lijkt te werken. En dat is een van de meest waardevolle dingen die je kunt leren:

Expertise

 • Bestudeer elk boek over jouw onderwerp
 • Bekijk elke DVD en online video
 • Speur internet af, internet is een enorme verzameling van informatie
 • Volg andere experts in jouw vakgebied, en ontdek wat zij zeggen
 • Ga naar elke clinic of seminar, doe (online) cursussen
 • Kies een rolmodel en lees/bekijk alles zodat je kunt leren van zijn/haar ervaring. Rolmodellen zijn belangrijk. Ze helpen ons om de persoon te worden die we willen zijn en inspireren ons om het verschil te maken.
 • Aanschouw, oordeel niet. Experts zijn er in alle soorten en maten en ze hebben allemaal wel iets wat je wel aanspreekt en iets wat je niet aanspreekt. Haal simpelweg het beste eruit bij iedereen, en laat weg wat je niet kunt gebruiken. Focus op het goede, niet op het slechte.

Rol #2: Resultaten boeker

‘Praktijkervaring is de meester van alle dingen’ ~ Julius Caesar Romeins keizer (101-44 v.C.)

Er is een balans tussen leren en doen. Als je vooral bezig bent geweest met leren, dan is het waarschijnlijk tijd om iets te gaan doen. Al het lezen en onderzoeken wat je kunt doen helpt je niet om daadwerkelijk een paard of ruiter op te leiden, en helpt je niet om spieren op een paard op te bouwen. Dit brengt ons op rol nummer 2#.

ExpertiseEen echte expert heeft zowel kennis (leren uit boeken) als ervaring (door oefening). Als expert moet je kunnen praten uit ervaring om geloofwaardig en betrouwbaar te zijn!

Oefening geeft ons de mogelijkheid om datgene wat we in theorie geleerd hebben, in de praktijk te brengen.

Maar onthoud: de enige plaats waar resultaten voor werk komen is in het woordenboek.

‘Niks wat de moeite waard is, is makkelijk. Werken, doorlopend en hard werken is de enige manier om resultaten te bereiken die blijvend zijn’ ~ Hamilton Holt

Expertise is gebaseerd op inspanning, niet op geluk. Je moet er heel veel kleine inspanningen instoppen voordat je iets bereikt wat de moeite waard is. Expertise is de optelsom van kleine inspanningen, die dag in dag uit herhaald worden. Er is geen lift naar expertise. Je moet de trap nemen, en er een schepje bovenop doen.

9 strategieën om resultaten te bereiken

 • Bepaal wat je wil, onderneem actie, bekijk wat wel en niet werkt, kijk naar de gevolgen, leer ervan, verander je benadering totdat je bereikt wat je wil. Herhaal dit dag in dag uit.
 • Om een expert te worden, is het aan te raden om 3 tot 4 paarden per dag te trainen.
 • Vind tijd, neem tijd, maak tijd.
 • De beste situatie is wanneer al deze paarden anders zijn. Dus bijvoorbeeld een jong paard, een paard met een uitdaging, en een talentvol paard. Op deze manier krijg je ervaring met verschillende paarden.
 • Expertise kost tijd. Het is goed en waardevol om te ervaren hoe een veulen opgroeit tot volledig getraind rijpaard.
 • Alleen wanneer je een paard een aantal jaar hebt begeleid, zul je weten wat er bij komt kijken om een paard te trainen.
 • Het is nog waardevoller wanneer je het leven van verschillende paarden van dichtbij ervaart. De ideale opzet is wanneer je ongeveer vier paarden hebt van – bijvoorbeeld – 4, 8, 12 en 16 jaar oud.
 • Laat tijdelijke terugslagen je niet neerhalen. Probeer, probeer opnieuw. Werk, werk harder. Maak het mogelijk. Geef niet op. Bedenk geen excuses voor jezelf, maar zorg voor resultaten.
 • Zoek een instructeur, mentor of coach die betrokken is, die je helpt om uit te blinken. Je hebt feedback nodig van een buitenstaander om meer details en verfijning te onthullen.

Rol #3: Reporter

‘Lesgeven is als twee keer leren’ Joseph Joubert

Om te leren: doe verslag en geef les. Nadat je je onderzoek hebt gedaan en ervaring hebt opgedaan, is er geen betere manier om een expert en een meester te worden dan om een aantal ruiters te zoeken en te starten met lesgeven. Zolang je maar eerlijk bent over het niveau van je bekwaamheid en je ervaring, vind je de juiste leerlingen voor jou.

En als expert is het belangrijk om te geven en niet om te nemen. Jouw expertise draait niet alleen om jou. Het is niet wat we krijgen,  maar wie we worden, wat we bijdragen… dat geeft betekenis aan ons leven. Het gaat om het bijdragen aan andere ruiters en om het waarde toevoegen aan de levens van andere ruiters en paarden. Het gaat erom dat je jouw stukje van de puzzel toevoegt aan de wereld.

Als reporter en verslaggever:

Expertise

 • Kun je jouw kennis delen en overdragen aan anderen vanuit je eigen onderzoek en resultaten.
 • Deel je jouw persoonlijke pad met worstelingen, en jouw oplossingen zullen anderen tijd besparen.
 • Door jouw oefening en ervaring kun je goed advies geven, ‘hoe’ informatie, en strategieën die echt nuttig zijn voor anderen.
 • Door jouw ervaring en expertise kun je ‘meerijden’ met je leerlingen en meevoelen vanaf afstand om op die manier de benodigde aanwijzingen en advies te geven.
 • Door het lesgeven en delen van jouw kennis en ervaring zul je ontdekken dat de ‘simpele dingen’ een nieuwe dimensie krijgen. Je zult dingen zien die je van tevoren niet zag.
 • Hoe meer je leert, hoe meer je de meer en meer ervaren leerlingen kunt lesgeven.

Dus om een expert te worden, start met rapporteren en met verslag doen van wat je allemaal weet!

6 manieren om verslag te doen

 • Laat je vrienden en buren op een vriendelijke manier weten wat je de laatste tijd hebt geleerd – vooral als het hen kan helpen met hun paard
 • Schrijf een nieuwsbrief en introduceer wat je weet bij je vrienden en andere mensen
 • Maak een blog en ga schrijven over wat je hebt geleerd en doe verslag van je resultaten
 • Gebruik social media om contact te leggen met andere ruiters
 • Deel bronmateriaal met andere ruiters. Wanneer je iets ziet langskomen waarvan je denkt dat het interessant kan zijn voor anderen, deel de link, email het of print het uit en deel het uit. Help hen om te begrijpen wat jij weet.
 • Geef les op regelmatige basis.

Ben je op zoek naar een expert?

ExpertiseTenslotte een aantal tips voor als je juist op zoek bent naar een expert.

Voordat je advies inwint bij iemand die als expert beschouwd wordt, doe eerst je eigen onderzoek en kies de ‘expert’ gebaseerd op hoe hij zijn ‘rollen’ invult.

Controleer of de expert:

 • Een researcher, een onderzoeker en een eeuwige student is, met een open instelling. Onthoud: stilstaand water is bewegingsloos en bederft.
 • Een resultaten boeker is met jarenlange ervaring en goede resultaten met verschillende paarden, die de daad bij het woord voegt en geloofwaardig en betrouwbaar is.
 • Een reporter en verslaggever is die zijn/haar kennis en ervaring onthult, die ‘hoe’ informatie en waardevolle strategieën deelt waar je wat aan hebt.

Succes!

P.s. Heb je een ervaring over dit onderwerp die je zou willen delen? We horen graag jouw verhaal. Je kunt het gewoon toevoegen in de tekst box hieronder.

4 reacties op “De 3 Effectieve Rollen Van De Expert

Plaats een reactie


*