Latest Blogposts

Toon leiderschap!

Een training is het meest effectief als het paard u als leider ziet. Dan sluit het paard zich als het ware aan bij ”de kuddeleider” en is het paard volgzamer, gehoorzamer en meer tegemoetkomend.

Richting bepalen

In het wild bepaald de leider van de kudde waar de groep heen gaat: naar het water, naar de plek waar zout en mineralen zijn om op te likken. De leider bepaalt de richting, dus als u duidelijk aangeeft waar u naar toe wilt en, heel belangrijk, van te voren al een plan heeft, zorgt dat ervoor dat u leiderschap toont.

Valkuil: Als het paard u aan het touw meetrekt een bepaalde richting op, dan zijn de rollen omgedraaid…

Tip: Verander vaak van hand als het paard niet volgzaam en geconcentreerd genoeg is.


.

Tempo bepalen

Als de leider van de kudde het gevaarlijk vind worden, drijft hij de kudde op, zodat de kudde in tempo versnelt. De leider bepaalt dus het tempo, dus als u duidelijk aangeeft of u wilt stappen en, heel belangrijk, hoe hard precies zorgt u ervoor dat u leiderschap toont.

Valkuil: Als het paard uit zichzelf langzamer of harder gaat, en u staat dat toe, dan zijn de rollen omgedraaid…..

Tip: Zet het paard stil en eventueel achterwaarts als het paard uw tempo niet aanhoudt. Doe dit consequent net zolang tot het paard gaat afwachten en zich gaat concentreren.

 


.

Ruimte bewaken

Een ranglager paard maakt altijd ruimte voor een ranghoger paard. Dus de dominantie van een paard valt af te lezen aan de hoeveelheid ruimte die dat paard inneemt en de hoeveelheid ruimte die dat paard krijgt. Dominant zijn heeft dus te maken met het aspect ”ruimte innemen en krijgen”.  Dus als u duidelijk ruimte inneemt en uw ruimte bewaakt, zorgt u ervoor dat u ranghoger bent en dat uw paard u respecteerd.

Valkuil: Als uw paard een stap naar voren zet en u deinst naar achteren, dan zijn de rollen omgedraaid…..

Tip: Bewaak ALTIJD uw ruimte. Uw paard mag nooit ongewenst in uw ruimte komen, ook niet tijdens het poetsen, zadelen enz. Het leiding geven begint namelijk niet in de rijbaan, maar al op stal.


.

Zorg voor en goed bioritme

Een leider heeft een rustig bioritme (ademhaling, hartritme, adrenalinepeil enz.) en houdt ook onder moelijke omstandigheden ”het hoofd koel”. Als een paard dus schrikt en u vindt het loos alarm, zorg er dan voor dat u blijft ademen en dat uw hartrime laag blijft.

Valkuil: Uw adem inhouden en in de foetushouding schieten. Dan creeert u spanning en geeft u het paard gelijk dat het spannend is….

0 reacties op “Toon leiderschap!

Plaats een reactie


*