Latest Blogposts

Zorg goed voor de gans met de gouden eieren!

De fabel van Aesopus over de gans met de gouden eieren:

Op een dag ziet een arme boer plotseling een schitterend gouden ei liggen in het nest van zijn lievelingsgans. Aanvankelijk denkt hij dat het niet echt is, maar het ei is echt van zuiver goud!  Zijn verbazing wordt alleen maar groter wanneer hij de volgende dag dezelfde ontdekking doet. Elke dag weer rent hij, zodra hij wakker wordt, naar het nest en steeds weer vindt hij een gouden ei. Hij wordt enorm rijk. Maar niet alleen zijn rijkdom, ook zijn hebzucht en ongeduld worden groter…..

Het valt hem steeds zwaarder om de volgende dag af te wachten en uiteindelijk besluit hij de gans te slachten om de eieren er allemaal tegelijk uit te halen. Maar als hij het arme dier opensnijdt is er geen gouden ei te bespeuren. En vanaf nu zal hij er ook nooit meer een aantreffen. 

Het paard met de gouden eieren

Ook bij het paardrijden moeten we welke dag geduldig wachten op het gouden ei. Bij de juiste rijkunstige opleiding zal het paard elke dag

  • een bepaalde oefening beter kunnen uitvoeren,
  • of een nieuwe oefening aanleren,
  • of sterker aanvoelen in een bepaalde oefening,
  • of een oefening beter snappen,
  • of een prijs winnen,
  • of een wintspunt halen,
  • of een ander gouden ei produceren.

Door alle eieren in 1x te willen vergaren raken paarden in de knoop. Door niet de tijd te nemen en juist te forceren kunnen bepaalde oefeningen afgedwongen worden (al dan niet met dwangmiddelen als slofteugels), maar uiteindelijk komt dat niet ten goede van het paard. Het paard krijgt hoefkatrolontsteking, kissing spines, raakt in verzet, gaat bokken, steigeren enz. (De gemiddelde leeftijd van het Nederlands dressuurpaard ligt op 7 jaar…).

Door het paard te koesteren, voorzichtig op te leiden en niet te forceren zal de productiviteit het grootst zijn. Net als bij de gans moeten we bij het opleiden van een paard de natuur zijn gang laten gaan : het paard bepaald het tempo van de opleiding. Als we het paard de tijd geven, ontvangen we elke dag een gouden ei! Met geduld vergaren we veel gouden eieren en is de productiviteit en effectiviteit het grootst.

Moraal van het verhaal

De fabel laat zien dat productiviteit en effectiviteit afhankelijk is van twee factoren:

  • het geproduceerde (de gouden eieren)
  • het productieapparaat, het middel om te produceren (de gans)

Veel mensen denken: “”Hoe meer je produceert, hoe effectiever je bent”  of ”Hoe meer je presteert, hoe beter je bent” of  ”Hoe meer winstpunten en prijzen, hoe meer oefeningen het paard kan, hoe hoger de klasse is waarin het paard zit, hoe beter het is”.

Maar wanneer je je alleen richt op de gouden eieren (proeven, prijzen, hogere klasse, meer oefeningen) en de gans verwaarloost, zul je binnen afzienbare tijd geen eieren meer hebben.

Om de produktie van de eieren veilig te stellen, moeten we goed voor de gans zorgen!

0 reacties op “Zorg goed voor de gans met de gouden eieren!

Plaats een reactie


*