Latest Blogposts

Stijf dressuurpaard

Ras: KWPN

Geboren: 7 – 7-1994

Vader: Matador II 54 3366
https://paardenbegrijpen.s3.amazonaws.com/uit-de-praktijk/problemen/stijf-dressuurpaard/mantra_053.jpg

Moeder: Indiamanda Vaders moeder: Sultan

Bij Paarden Begrijpen van 17 september 2006 tot 14 maart 2009.

Op 30 maart 2003 heeft Mantra zijn laatste wedstrijdproef gelopen in de Grand Prix. Daarna is hij verkocht en is er op een lager niveau dressuurmatig verder met hem getraind voornamelijk volgens de methode van Antoine de Bodt en is hij niet meer uitgebracht op wedstrijden.

In 2006 is er de afgelopen maanden niet meer intensief met hem getraind. Op 17 september 2006 is Mantra bij Paarden Begrijpen gekomen.

September 2006

Op 17 september 2006 is Mantra bij Paarden Begrijpen gekomen.

Tot eind september heeft hij kunnen acclimatiseren in zijn nieuwe leefomgeving en heeft hij alle dagen in de wei gelopen samen met Romanesque.

1 oktober 2006

Op 1 oktober is de training begonnen, alleen aan de hand en aan de longe, omdat hij weinig rugspieren had. Mantra was in het begin erg stijf in zijn lijf. Hij liep op de voorhand, vooral op zijn linkervoorbeen en zijn rechterachterbeen was minder ondertredend en minder buigzaam dan zijn linkerachterbeen.

Ook om het werkritme weer op te pakken en om een goede start te maken met de Academische Rijkunst is hij in eerste instantie alleen aan de hand getraind aan de kaptoom.

Om hem bij zijn lichamelijke ongemakken tegemoet te komen is Mantra in oktober, november en december 3x door dierenarts Steffi v/d Laarse behandeld. Zij constateerde bij de 1e behandeling o.a. het volgende:

 • Moeilijk inbuigen naar links in de lendenen
 • Bij de halswervels een hele hoge spierspanning
 • Rechter spronggewricht gevoelig
 • Stijf in linkerschouder

Bij de 2e behandeling:

 • Inbuiging naar links in de lendenen veel verbeterd
 • Spierspanning in de hals gaat richting normaal
 • Bekken is beweeglijker
 • Rechtsachter is de sprong nog gevoelig

Bij de 3e behandeling was een enorme vooruitgang op alle gebieden waar te nemen door de behandelingen en adequate training.

Aanvullend in deze periode heeft Maud Giele hem een aantal keer een paardenmassage gegeven en Jacqueline Verhoef heeft hem met Reiki en natuurgeneeskundige behandelingen ondersteund.

Week 40

In week 40 heb ik Mantra 4x 20 minuten getraind aan de hand ter verbetering van zijn conditie en zijn lengtebuiging naar links. Ook leerde hij om de oefeningen vanaf de grond te begrijpen, zoals de travers.

Het aanleren van de travers aan de hand: links op de foto nog een twijfelend buitenachterbeen:

Ook werd elke dag gelongeerd ten behoeve van het loslaten van de rugspieren, het voorwaarts neerwaarts lopen en ter verbetering van zijn uithoudingsvermogen:

Zijn rechterachterbeen is wat stijver dan zijn linker, wat vooral rechtsom duidelijk wordt. Zijn schoudervrijheid zou ook meer mogen zijn.

Week 42

In week 42 is Mantra 4x een half uur getraind.

In schouderbinnenwaarts loopt hij in een gedragen tempo met een losgelaten rug en voorwaarts neerwaarts.
Het duurde 10 dagen voordat hij de travers naar beide zijdes helemaal losgelaten aan de hand uit kon voeren.
Ook de renvers gaat steeds beter. Hij moet nog iets meer zelf zijn binnenkant aanspannen, zodat hij nageeflijker wordt op de binnenteugel. Op de foto is dat de rechterteugel, omdat hij de rechtsbuiging aan moet nemen. (De binnenteugel zit namelijk altijd aan de holle kant van het paard en NIET standaard aan de binnenkant van de rijbaan).
Het appuyeren aan de hand gaat ook steeds gemakkelijker.
In de derde week is ook begonnen met het draven aan de hand.

Eind oktober

Tijdens het longeren gaat hij met steeds meer losgelatenheid en takt lopen. Zijn schoudervrijheid is verbeterd. Rechtsachter is hij buigzamer geworden.

Nu hij via de schouderbinnenwaarst zijn binnenachterbeen sterker heeft gemaakt en via de travers zijn buitenachterbeen vroeg ik hem, zij het slechts 2 a 3 passen, zijn beide achterbenen te belasten:

piaffe

Week 44

Januari 2007

De travers (rechts) zit er inmiddels goed in.

Voorbereiding voor de galoppirouette:

 1. Travers op de volte in stap met traversale hulpen (binnenteugel en buitenbeen)
 2. De traversvolte steeds kleiner maken
 3. Uiteindelijk met de buitenteugel de voorhand om de achterhand leiden, daardoor onstaat een stappirouette

Vervolgens hetzelfde in galop. Mantra is nog niet soepel en buigzaam genoeg om de pirouette perfect uit te voeren, maar hij doet enorm zijn best.

Voorbereiding voor de galopwissel:

 1. Travers in stap
 2. Renvers in stap
 3. Overgangen van travers naar renvers naar travers enz. in stap

Vervolgens hetzelfde in galop. De galopwissel is in feite een wissel van de renversgalop naar de traversgalop of andersom. Het paard wisselt daarbij in het zweefmoment van buiging.

Video van de wissel:

Video van de pirouette:

De komende tijd wordt vooral aandacht besteed aan het soepeler maken van zijn lijf en ledematen, zodat hij steeds lichter aan de hulpen wordt en zichzelf steeds makkelijker in een goede zelfhouding gaat dragen.

Maart 2007

 Juni 2007

Juli 2007

November 2007

Januari 2008

Maart 2008

Oefenen van de passage

en daarna wegrijden in een vlotte draf

April 2008

Mei 2008

Op een mooie zomerse dag in mei kwam mijn nichtje Saskia op Mantra rijden:

Eerst aan de longe en toe helemaal los in draf op het bare back pad en de kaptoom:

Overname door Marlous Eertink

Op 14 maart 2009 is Mantra van Paarden Begrijpen overgenomen door Marlous Eertink.

Mantra en Marlous gaan een mooie gezamelijke toekomst tegemoet waarbij Mantra alle geheimen van de rijkunstige oefeningen aan Marlous zal openbaren!

Hier een terugblik van de tijd met Mantra:

Mantra is een echte professor. Dit geroutineerde paard kan een ruiter de galopwissels om de twee en omde pas leren en ook de pirouettes, piaffe en passage. Nu is het de beurt aan Marlous om al deze oefeningen van dit fantastische paard te leren.

Aan de andere kant heeft Mantra de afgelopen jaren ook weer veel geleerd. Via het rechtrichten en de academisch rijkunst heeft hij geleerd om zijn lichaam veel efficienter en beter te gebruiken tijdens alle oefeningen. In 2006 had Mantra weinig bovenlijn en was hij erg stijf en stug in zijn lijf. Hij liep erg op de voorhand, vooral op zijn linkervoorbeen en zijn rechterachterbeen was minder ondertredend en buigzaam dan zijn linker. Dankzij het rechtrichten de academische rijkunst is hij ontwikkeld tot een soepel en sterk paard die optimaal zijn achterhand gebruikt om zichzelf en de ruiter te dragen.

September 2006 April 2008

Marlous, heel veel geluk en plezier toegewenst met deze professor der rijkunst!

0 reacties op “Stijf dressuurpaard

Plaats een reactie


*