Latest Blogposts

Artrose

Deze 14-jarige merrie, genaamd Jaurena, heeft artrose in de kogel van de rechter voorvoet, waar ze last van heeft. Daardoor liep de merrie vaak onregelmatig.

 Probleem

Artrose is een aandoening van de gewrichten.

Gewrichten zorgen er voor dat het lichaam flexibel is, ze zorgen er voor dat het paard zijn benen kan buigen en strekken. In een gewricht komen twee botten bij elkaar.

Om een bot heen ligt het gladde gewrichtskraakbeen. Als dat kraakbeen beschadigd raakt, kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Dit is dan niet meer goed beschermd en kan dikker en misvormd raken.

Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en het paard krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen, waardoor het onregelmatig en stijver gaat lopen.

Oorzaak

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook overbelasting speel vaak een rol. Dit paard is linksgebogen en liep teveel in de voorhand. Door de linksbuiging stuwt het paard teveel met haar sterke linkerachterbeen en plaatst het paard dit been naast de massa. Daardoor stuwt ze alle massa over de diagonaal op het rechtervoorbeen, waardoor overbelasting ontstaat.

Artrose kan wel pijnlijk zijn, maar een paard kan er oud mee worden. Adequate gymnastische lichaamsoefeningen, om de voorhand te ontlasten zijn een juiste ondersteuning om de overbelasting weg te nemen en zo de pijn te verlichten en zelfs weg te nemen.

Oplossing

Om de klachten bij artrose te verminderen is de neiging van het paard om het pijnlijke gewricht steeds minder te bewegen, maar dit is niet verstandig: de spieren worden dan alleen maar slapper en stijver. De oplossing is in beweging blijven en regelmatig gymnastische oefeningen doen. Schoudervoor en schouderbinnenwaarts zijn goede oefeningen en worden ook wel eens ’’de aspirine’’ van de dressuur genoemd. Met deze oefeningen worden nl. heel veel problemen verlicht, omdat ze er voor zorgen dat het binnenachterbeen goed plaatst en gewicht overneemt.

Door het paard in de juiste lengtebuiging te rijden op de volte en in de zijgangen, zowel links- als rechtsom, komt de binnenheup naar voren, waardoor het binnen achterbeen kan ondertreden. Zo kunnen de achterbenen goed leren dragen en kunnen gewicht van de voorhand overnemen.

1 reactie op “Artrose

Plaats een reactie


*