Latest Blogposts

Ataxi

De eigenaar meldt de volgende problemen bij het paard: hij is atactisch, zakt door zijn linker achterbeen tijdens het rijden en komt moeilijk op gang. Het trainingsdoel is dat het paard soepeler door zijn lijf gaat lopen en dat de achterhand sterker wordt.

Juni 2004

Oorzaak

Het paard is extreem rechtsgebogen en heeft spanning in zijn rug. Alleen een recht gericht paard laat zich namelijk naar beide zijdes inbuigen en een niet recht gericht paard zal zich linksom laten vallen op de binnenschouder en zich spannen in zijn rug. De scheefheid zorgt bij dit paard voor onregelmatig bewegen en flegmatiek gedrag.

Oplossing

Het paard is rechtsgebogen en moet vooral in het begin recht gericht worden en met de juiste halslengte in balans gereden worden. Na een week training is het paard al ruimer, makkelijker en soepeler gaan bewegen. Nadat het paard ontspannen voorwaarts neerwaarts loopt komt het paard vanzelf in de hand. Doordat vooral gewerkt wordt aan drang naar voren gaat het paard door de stuwende achterhand ’’duwen’’ op het bit zodat een constante aanleuning verkregen wordt. Vervolgens kan het paard verzameld worden door tempowisselingen en overgangen en komt het paard meer in oprichting door halve ophoudingen.

Maandag 7 juni

Hieronder foto’s van de allereerste trainingssessie van dit paard, zowel van de eerste minuten als van het einde van de training:

Begin van de eerste training: veel spanning in de rug, scheef (rechtsgebogen), staartzwiepen, kort bewegen:

Einde van de eerste training: losgelaten rug, recht, staart ontspannen, ruim bewegend

Maandag 14 juni

Maandag 5 juli

Sir John is 7 juli weer naar huis gegaan.

Het paard zakt niet meer weg met zijn linker achterbeen tijdens het rijden en is goed voorwaarts met drang naar voren.

Het trainingsdoel is bereikt d.w.z. het paard loopt soepeler door zijn lijf en zijn achterhand is sterker.

0 reacties op “Ataxi

Plaats een reactie


*