Latest Blogposts

Diagnose hoefkatrol betekende niet het einde

”Ik wil je bedanken.

Jij bent diegene geweest, mede door je geweldige website, die mij aan het denken heeft gezet.

Toen bij Thirza hoefkatrol werd gediagnosticeerd had ik het gevoel dat dit het einde voor haar betekende.

Ik weet nu beter.

Je kunt met trainen, geduld en een positieve instelling heel veel bereiken.”

Thea Fredriks

Geschiedenis

De merrie Thirza is in 2005 als 5 jarige uitgebracht op wedstrijden (1 wedstrijd per maand).

In het voorjaar 2006 is de combinatie L1 gestart en dat ging super.

Toch heeft zich gaande weg een hoefkatrolontsteking kunnen ontwikkelen.

Het gevoel van de eigenaresse gaf aan dat ze er daarmee niet was en dat de merrie sterker moest worden in de achterhand.

Ook het hele dagen op stal zetten druisde in tegen haar gevoel en over het egg-bar met eguitill had de eigenaresse haar twijfels.

De eigenaresse had zelf al een idee wat de oorzaak kon zijn:

De merrie heeft altijd (van jongs af aan) moeite gehad om recht te lopen en waarschijnlijk is hierin een groot gedeelte van de oorzaak te vinden.

Rechtrichten

6 oktober 2007 is Thea naar de open avond geweest om een idee te krijgen over het rechtrichten. Daarna hebben we een aantal privelessen afgesproken.

In de eerste les werd al gauw duidelijk dat de merrie erg op de binnenschouder viel. Door het correct ondertreden met het achterbeen, via het werk aan de hand, werd dit probleem verholpen.

De eigenaresse ging naar huis en om aldaar ijverig aan het werk te gaan. Met als gevolg dat het paard overgecorrigeerd werd en de volgende les over de buitenschouder viel.

Van het ene uiterste naar het andere uiterste werd in twee lessen het juiste midden gevonden en zo kon het paard correct in de lengte buigen en ondertreden met het achterbeen, wat zo belangrijk is bij het dragen van de ruiter.

Een rechtgericht paard laat zich verzamelen en oprichten wat de overbelasting op de voorhand wegneemt en daarmee de pijn en de kreupelheid.

 

0 reacties op “Diagnose hoefkatrol betekende niet het einde

Plaats een reactie


*