Latest Blogposts

Hoefkatrol

In juni 2006 is dit paard, de merrie Aranka, 2 weken op training geweest en aansluitend heeft de eigenaresse een les-arrangement gevolgd.

Bij het paard was in oktober 2005 hoefkatrol (graad 3) vastgesteld en het paard is daarna op eggbar beslag gekomen, vervolgens liep het paard weer rad.

In februari 2006 werd het paard wederom kreupel, en is het paard weer naar de kliniek gegaan en zijn er wederom foto’s gemaakt.

De hoefkatrol was verergerd, het paard had een 4 op de foto.

Juni 2006

Paarden met hoefkatrol lopen vaak op de voorhand en als het ware ‘bergafwaarts’.

Het komt vaak bij grote paarden voor die van nature gefokt zijn met een stuwend achterbeen.

Links zie je een dragend achterbeen, dat ver onder de massa treedt en minder ver naar achteren afzet.

Rechts zie je een stuwend been, dat hard en ver afzet naar achteren en weinig onder de massa treedt om gewicht te dragen.

Bij paarden met hoefkatrolontsteking moet de draagkracht ontwikkeld worden.

Op deze foto zie je een ander paard: Dit paard stuwt teveel met zijn achterhand en duwt daarmee het gewicht op de voorhand. Daardoor komt het voorbeen ver onder het lichaam. Het paard zal daardoor flink overstappen, wat mensen als goed beschouwen, maar het betekent dat het paard veel te veel in de voorhand loopt.

Het paard moet leren met zijn achterhand te gaan dragen ipv ermee te stuwen, waarmee de voorhand verlicht wordt en ontlast wordt en het paard zijn voorbeen vanuit de loodlijn naar voren kan zetten:

 

Dit zijn foto’s van de tweede trainingssessie.

Door de voorhand te ontlasten, verdwijnt de overbelasting van de hoefkatrol en daarmee de pijn.

3 weken later


Schouderbinnenwaarts aan de hand, om het paard zijn binnen achterbeen te belasten en te buigen.

Travers om zijn buitenachterbeen te belasten en te buigen.

In het begin ontstond er bij het paard veel spanning bij het rijden. Maar aan het eind van de week liep het paard ontspannen voorwaarts neerwaarts en kon het de oefening schouderbinnenwaarts en travers in stap, om daarmee gewicht op de achterhand te brengen.

De laatste week heeft de eigenaresse onder begeleiding elke dag intensief met het paard getraind en toen ging de combinatie huiswaarts.

December 2006

Hoi Marijke,

Wilde je aan het einde van het jaar nog even laten weten dat het super met mijn paard gaat. Sinds we in juni bij jou zijn geweest is ze niet meer kreupel geweest en zit ze heel goed in haar vel, is vrolijk en lief en niet meer zo chagarijnig!

Ik rij om de dag en train vaak aan de hand. We doen alles alweer, d.w.z. stap, draf en galop en het gaat super! Ze blijft mooi onder me en kan haar supergecontroleerd rijden. Verder zijn we veel bezig met schoudervoor, schouderbinnenwaarts en travers. Travers vond ze in het begin heel moeilijk, kwam daarbij wat in verzet en wilde zich onttrekken door sneller te gaan lopen, maar dat is er helemaal uit. Probleemloos gaat ze nu vanuit de schouderbinnenwaarts in de travers. Ben zo blij dat ik bij jou op lesarrangement ben geweest, als ik naar de wereld om me heen had geluisterd, was Aranka er nu al lang niet meer geweest!

Ik wens je hele prettige kerstdagen en een voorspoedig 2007!

Groeten Marieke”

0 reacties op “Hoefkatrol

Plaats een reactie


*