Latest Blogposts

Hoefkatrol rechtsvoor

 September 2004

Bij het paard Morgan was door de dierenarts de diagnose ’’hoefkatrol’’ gesteld.

Het paard liep al een tijdje in de draf onregelmatig met het rechtervoorbeen. Apart hoefbeslag (natural balance met zooltjes) had e.e.a. niet opgelost.

Oorzaak

hoefkatrol rechtsvoorMorgan is een extreem linksgebogen paard. Het paard heeft dus een natuurlijke buiging naar links en weigert te buigen naar rechts.

Doordat het paard scheef is moet het paard zich spannen om overeind te blijven en daardoor zet het paard zijn rug vast.

Rechtsom laat dit paard zich daarom enorm op de binnenschouder vallen en kan het paard dus verticaal niet recht blijven en ook niet buigen. Daardoor komt er enorm veel (over)belasting op het rechtervoorbeen, met als resultaat kreupelheid.

Dus de rugspanning en de overbelasting moeten weggenomen worden.

Oplossing

Het paard wordt eerst aan de dubbele longe gelongeerd om hem eerst zonder ruitergewicht recht te richten en de spanning uit zijn rug te laten verdwijnen. Hieronder ziet u het paard linksom aan de dubbele longe. Je ziet op de bovenste rij foto’s de spanning nog in het paard zitten en het paard naar binnen vallen. De voorbenen bewegen ook onder het lichaam van het paard i.p.v. dat het paard ze vrij naar voren kan bewegen:

Door het paard via de buitenlonge recht te richten kan het paard zijn rug loslaten. Ook de schoudervrijheid neemt toe en het paard kan zijn hals voorwaarts neerwaarts laten zakken. Het paard loopt helemaal zuiver:

Daarna gaat het paard rechtsom aan de dubbele longe: in eerste instantie laat het paard zich weer op de binnenschouder vallen:

Door als het ware vierkante voltes te longeren komt het paard verticaal recht op zijn benen en recht in zijn lijf en kan het zijn rug loslaten. Het paard gaat daardoor voorwaarts neerwaarts bewegen en naar rechts gaan buigen.

Zie het verschil tussen het begin en het eind van de training: op de meest linkse foto valt het paard op de schouder, het hoofd is wel rechts gesteld, maar zijn lijf buigt niet. De foto’s verder naar rechts tonen een paard dat verticaal rechter op zijn benen staat. Dit paard is in balans en draagt zichzelf. De binnenlonge kan zelfs loshangen, want een linksgebogen paard dat recht gericht is, laat de rug los en geeft ons de rechterbuiging, we hoeven die niet af te dwingen:

Daarna is het tijd om erop te gaan. In eerste instantie spant het paard zich. Een paard die de rug spant en scheef is kan nooit laag, diep en rond gereden worden:

Door het paard recht te richten verdwijnt alle spanning in de rug, waardoor de hals kan zakken en het paard in de hand kan komen en het paard zuiver kan gaan bewegen:

0 reacties op “Hoefkatrol rechtsvoor

Plaats een reactie


*