Latest Blogposts

Kissing spines

Het paard Laurens had een aantal problemen:

  • Kissing spines,
  • overbelasting voorbenen (behandeld met inspuiten),
  • stijve spieren in de bovenlijn,
  • afwijking in de halswervels,
  • wil niet links inbuigen,
  • problemen met aanleuning en ontspanning.

Oorzaak

De natuurlijke scheefheid, waardoor het paard in de wending op de schouder valt ipv in de lengte te buigen.

Daardoor spant het paard zijn rug.

Verder draagt het paard onvoldoende gewicht op de achterhand.

Oplossing

Training, met als aandachtspunten:

  • Voorwaarts neerwaarts

Als het paard zijn rug los laat, kan het paard zijn hals voorwaart neerwaarts laten zakken.
Daardoor zal het paard geen last hebben van de kissing spines en de stijve spieren in de bovenlijn.

  • Juiste lengtebuiging

Als het paard de juiste lengtebuiging heeft, zal het paard de volte kogelrond lopen.
Als het paard naar beide zijdes leert inbuigen, verdwijnen de problemen van het niet willen ontspannen, de aanleuning en het niet willen inbuigen naar links.

  • Plaatsing binnenachterbeen onder de massa

Als het paard correct gebogen is, komt de binnenheup van het paard naar voren, zodat het binnenbeen onder de massa geplaatst kan worden en belast kan worden.
Daardoor zal de overbelasting van voorbenen verdwijnen en zullen de problemen met aanleuning verdwijnen.

Allereerst werd het paard aan de hand aan de kaptoom geleerd om in de lengte te buigen en niet op de binnenschouder te vallen. Door het binnenachterbeen onder de massa te vragen leert het paard meteen ook te dragen met het binnenachterbeen.

Ook de linksbuiging is inmiddels geen probleem meer:

Doordat het paard in de lengtebuiging zijn rug aan de buitenkant strekt, laat het zijn hoofd en hals voorwaarts neerwaarts zakken. (Met een gespannen rug trekt het paard zijn hoofd en hals omhoog als het ware).

Zonder hulpteugels spant het paard zijn binnenkant aan en kan zo ook op de grotere volte aan de longe de lengtebuiging vasthouden,ook linksom.
Ook met rijden aandacht voor de drie aandachtspunten.

Om het paard meer op de achterhand te krijgen werd het paard om schoudervoor en schouderbinnenwaarts te lopen. Dit met als doel om het paard in de lengte juist te laten buigen, om het binnenachterbeen correct onder de massa te krijgen en dit been te belasten en zo de voorhand te ontlasten.

Het paard was in de wei dikke maatjes met Maestro, Malando en Popeye.

 

Reactie eigenaresse na 2 maanden

”Eindelijk tijd om je even te berichten. Wat Laurens betreft: er is een klein wonder gebeurd. De verandering is zo groot dat stalgenoten mij vroegen op welk paard ik reed! Voor het eerst sinds tijden tilt hij zijn achterbenen helemaal op en trekt helemaal geen streepjes meer door het zand, voelt los en is heel fijn te bewerken. Hele stukken heb ik ‘m gelijk en ontspannen op twee teugels en hij biedt uit zichzelf middendraf en zelfs uitgestrekte draf aan en maakt zich niet meer lang maar ik voel als het ware datgene wat je op mij hebt willen overbrengen: het positioneren van de schouders zonder krampachtig te hoeven zijn en het zo oprichten van de hals en zichzelf dragen dat je het gevoel hebt dat je kunt opstijgen met hem. Hij swingt dan door zijn hele lijf en ‘ze’ zeiden dat het lijkt alsof hij danst! En dat alles zonder enige spanning!

Om daar te komen vereist heel veel concentratie en fijngevoeligheid maar de beloning is zo groot dat ik de rest van de dag met mijn hoofd in de wolken loop. Mijn instructeur zei: ‘nu snap ik pas dat je zei dat het een heel goed paard is, want ik zie het nu met mijn eigen ogen’.

Laurens zijn dikke achterbenen zijn verleden tijd, ze zijn prachtig slank ook al loopt hij niet zoveel buiten als bij jou. Het is echt onvoorstelbaar en soms denk ik dat het te mooi is om waar te zijn. Ben zelfs huiverig om dit naar buiten te brengen alsof het ongeluk afroept, idioot hè maar ik moet denk ik nog even afkicken van de zorgelijke jaren hiervoor.

Natuurlijk heb ik het nu alleen nog over het stuk rechtrichten. Voorlopig is dat ons project al duurt het een jaar, want je snapt wel dat het natuurlijk niet in één keer helemaal perfect gaat maar die stukjes dat het lukt worden steeds langer, goed hè.

Feit blijft dat mijn paard loopt alsof de hele wereld van hem is, dat ik het gevoel heb dat we het echt samen doen en dat ik eindelijk, na jaren me zorgen maken, weer plezier heb in het paardrijden.

Ik hoop dat het inderdaad geen droom is en dat, als je hem weer ziet als ik bij je kom lessen, je zegt ‘sjemig wat is hij veranderd’. Ik ben zó trots en zó blij dat ik niet heb geluisterd naar de dierenartsen die hem al hadden afgeschreven… Het begon met Antoine de Bodt, jij hebt het bevestigd en nu is het mijn eigen paard die laat zien dat ik er goed aan heb gedaan om mijn gevoel te volgen.

Nogmaals dank voor je bemoedigende woorden en ik vergeet nooit dat je zei dat het een getalenteerd en intelligent paard is. Ik voelde het maar durfde mijn eigen gevoel niet meer te geloven na alle goedbedoelde adviezen. Jij hebt me er echt doorheen gesleept al hebben we elkaar helemaal niet zoveel gesproken.

Ik ben trots op Laurens, hij is nu een stoere teddybeer (haren van 10 cm want nog steeds niet geschoren en ga ik ook niet doen) en hij pakt ze allemaal in…. Maar het allerbelangrijkste is dat hij weer helemaal in zijn element is en zich lekker voelt. En ik dus automatisch ook. Anky hoef ik niet te worden maar ik wil ‘paarden begrijpen’. En zo is de cirkel rond…

p.s. Ik rijd al 31 jaar paard. Verbeter: ik kon al 30 jaar op een paard zitten. Sinds ik jou heb ontmoet en heb geleerd wat de klassieke rijkunst inhoudt begin ik te begrijpen wat ‘paardrijden’ inhoudt. Of misschien heb ik nu pas geleerd dat ik beter mijn gevoel kan volgen dan klakkeloos opvolgen van instructies en dingen met mijn paard laten doen waar ik niet in mee kon gaan maar dacht dat zij het wel wisten. Ik weet nu eindelijk waar ik mee bezig ben, altijd al was en stá er nu eindelijk voor en ik ga ook in discussie als het niet goed voelt. Die harmonie vinden, dat heb ik altijd gewild. En ik heb het nu gevoeld. Geweldig.”

P.H.

0 reacties op “Kissing spines

Plaats een reactie


*