Latest Blogposts

Onregelmatig

Vooral in draf liep het paard Izar vaak kreupel, vooral rechtsvoor.

Vanaf 11 augustus 2005 is Izar 3 weken getraind:

Probleem

Izar is al 15 jaar en heeft al een loopbaan als manegepaard en als koetspaard voor bruiloften en begrafenissen achter de rug.

Daarna is hij privé verkocht en kwamen de problemen aan het licht.

Er zijn foto’s gemaakt van zijn benen en volgens de artsen was er een rare bot-groei bij het sesambotje en verkalking in de buurt van zijn hoef te zien.

Het paard is op vele manieren behandeld en als laatste optie wordt nu in deze training gekeken of passende gymnastiek de oplossing kan zijn en of het probleem van de onregelmatigheid dus rijtechnisch op te lossen is.

Oorzaak

Een grote oorzaak van onregelmatigheid in zijn algemeenheid is de natuurlijke scheefheid bij het paard.

Door de scheefheid plaatst het paard het binnenachterbeen buiten de massa, waardoor hij al zijn gewicht op het buitenvoorbeen stuwt en overbelasting ontstaat.

Door het paard recht te richten en meer gewicht op de achterhand te zetten, verdwijnt de rugspanning, de overbelasting en daarmee ook de onregelmatigheid.

Oplossing

Het paard is nu drie dagen getraind en hieronder ziet u foto’s van de derde dag.

Allereerst werd het paard aan de dubbele longe gezet.

De eerste dag werd duidelijk dat het paard zijn rug erg vasthield en zich liever de bocht om liet vallen dan in zijn lijf te buigen.

De derde dag is er al veel meer balans en loopt het paard meer voorwaarts neerwaarts.

Ook loopt hij vanaf dag 1 zuiver en regelmatig, ook rechtsom.

.

.

Aan de hand worden buigoefeningen gedaan om het paard te leren zijn binnenkant aan te spannen, zijn buitenspieren te rekken en zijn binnenachterbeen onder de massa te plaatsen, om zo de juiste lengtebuiging te verkrijgen.

Tijdens het rijden kon het paard zijn rug blijven ontspannen, zodat hij voorwaarts neerwaarts in de hand kon blijven lopen.

Ook het doorzitten was op deze losgelaten rug geen probleem meer.

1 reactie op “Onregelmatig

Plaats een reactie


*