Latest Blogposts

Paard uit twee delen

Conté is een grote 8 jarige ruin met een bepaalde achtergrond.

Zijn eigenaresse schrijft:

”Een paard hebben brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Ik zou bijna willen zeggen dat een groot paard grote verantwoordelijkheden met zich mee brengt”.

Vanaf de dag dat ik mijn 1.80 m hoge paard Conté kocht, wist ik dat ik het zou moeten leren zijn en mijn lichaam zo te dragen dat hij het ook zonder schade lang zou kunnen.

Ziekte

De eigenaresse beschrijft een moeilijke periode:

”De periode waarin hij ziek werd, weer beter werd, verhuisde en weer ziek en beter werd, betekende een periode waarin hij niet gericht getraind kon worden. Een paard niet kunnen trainen zal vast in elk ander geval terugval betekenen maar in het geval van Conté betekende dat zijn achterhand en rug steeds slapper werden.

Het leek alsof hij uit een losse voor- en achterkant bestond. Het voelde alsof je fietst met een slag in het wiel. Hij liep beroerd en de twijfel sloeg toe of ik wel met hem aan het werk moest of dat hij nog meer moest herstellen.”

Rust roest

”In de veronderstelling dat als je niets doet er ook niets gebeurt, heb ik besloten Marijke hem te laten trainen.

Om hem zo op een verantwoordelijke manier de mogelijheid te geven sterkter te w’orden en op een correcte wijze te leren bewegen en dragen.

Ook is het fijn om iemand waar je vertrouwen in hebt op een blanco wijze naar je paard te laten kijken en te laten voelen.”

Voorbereidende lessen

Conté kwam niet geheel onvoorbereid de training in.

De afgelopen maanden is Conté met zijn eigenaresse al wekelijks op les geweest, waarbij alleen aan de hand is gewerkt.

De eigenaresse had met gerichte oefeningen al veel bereikt:

 1. soepelheid in de wervelkolom en de spieren
 2. ontspanning in de bovenlijn
 3. een ondertredende achterhand
 4. concentratie, plezier en motivatie bij het paard

De oefeningen waren als volgt:

 • Als eerste is gestart met het correct bewegen op de volte (met juiste lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts een correct ondertredend achterbeen).
 • Daarna heeft het paard de schouderbinnenwaarts geleerd.
 • Toen dat goed ging is een start gemaakt met de travers aan de hand .

Nu lijf en ledematen van het paard soepeler en buigzamer waren geworden was de tijd daar om met het rijden te beginnen.

Training

Het paard Conté is van 6 t/m 21 maart 2007 in training geweest. Elke week werd hij 3 dagen getraind. Hier zie je foto’s van dag 6. De opbouw van 6 dagen training is als volgt geweest:

Dag 1

Elke dag werd gestart met het werk aan de hand ter ”warming up”.

Daarna werd met het rijden aangevangen. Het doel van het rijden op de eerste dag was het bereiken van ontspanning en verder kennismaking:

 • Hoe voelt het paard aan?
 • Hoe reageert hij op zit-, been-, teugelhulpen?
 • Welke hulpen moet hij nog leren?
 • Hoe is zijn balans?
 • Wat zijn zijn verbeterpunten?

Dag 2

Door te belonen wat goed gaat en te negeren wat niet goed gaat krijgt hij de smaak van het meewerken en samenwerken goed te pakken. De eerste dag kon hij nog wel eens ”doordrammen”. Maar nu concentreert hij zich goed. Het is een super paard om mee te werken.

De zelfhouding tijdens het rijden heeft hij snel begrepen. Hij is daardoor licht in de hand en dat is een teken dat hij op eigen benen loopt.

Dag 3

De travers aan de hand ging op de eerste dag nog wat weifelend maar is in drie dagen goed verbeterd, zowel linksom als rechtsom.

Dag 4

Conté wordt met de dag soepeler en buigzamer en leert elke dag wat nieuws en vandaag is dat de renvers.

De renvers levert in het begin nog onbegrip bij het paard. Het valt ook niet mee om in je hele lijf om te buigen en dan door te lopen, maar de tweede dag begrijpt hij de oefening. Op de foto mag hij nog iets meer stelling en buiging naar rechts aannemen

Doordat de travers aan de hand nu heel goed gaat, is deze oefening rijdend snel aangeleerd. Hij weet inmiddels de bewegingsvorm en door te belonen op het moment dat hij reageert op het buitenbeen van de ruiter (”braaf” + snoepje), begrijpt hij snel genoeg dat hij ook de traversvorm onder de ruiter kan aannemen.Dag 5

De renvers aan de hand heeft hij begrepen dus wordt het appuyeren op de diagonaal aangeboden. Ook deze oefening begrijpt hij snel en gaat per dag beter.

De renvers is ook rijdend snel aangeleerd.

Als hij het moeilijk vindt in de zijgangen kantelt hij zijn hoofd, maar hoe sterker hij wordt in zijn achterbenen en hoe meer hij ontspant in de oefening, hoe minder hij kantelt.

Dag 6

Tijdens het draven aan de hand vertoont hij nog iets teveel stuwkracht.

Het kost hem linksom meer moeite om gedragen te blijven draven en zijn achterbenen te buigen dan rechtsom. Zijn voorbeen komt dan te ver onder zijn lichaam, waardoor hij op de voorhand komt. Maar hij doet enorm zijn best en verbeterd met de dag.

Hij begrijpt de zit-, been- en teugelhulpen nu prima en buigt soepel naar beide kanten dus de basis voor alle zijgangen is aanwezig. Appuyeren op de diagonaal doet hij dan ook prima onder de ruiter als hem dat voor het eerst wordt gevraagd op dag 6.

Daarna volgen nog 3 dagen waar e.e.a. in bevestigd wordt en de oefeningen ook in draf worden gereden.

Trainingsresultaten

In de drie weken en 9 dagen is het volgende bereikt met Conté, dankzij zijn inzet en leergierigheid:

 • de schouderbinnenwaarts en travers aan de hand zijn verbeterd,
 • de renvers en het appuyeren aan de hand zijn aangeleerd,
 • de draf aan de hand is verbeterd,
 • het paard heeft geleerd de zijgangen ook onder de ruiter in stap uit te voeren en begint deze oefeningen ook in de draf steeds beter te doen,
 • ook kan hij de zijgangen op de volte in stap,
 • hij tilt zijn achterbenen goed op tijdens het rijden en laat zijn rug goed los en laat de ruiter goed zitten,
 • hij is werkwillig en goedgemutst.

De eigenaresse heeft alle trainingen bijgewoond en gaat nu wekelijks begeleid worden bij het rijden, zodat ook zij haar paard via de rechtrichtende buigingsarbeid steeds sterker en soepeler kan maken. Het aanleren van oefeningen gaat altijd redelijk snel, het ontwikkelen van de bijbehorende spieren heeft altijd tijd nodig.

Tot slot

Tot slot de reactie van de eigenaresse:

Vanaf de eerste training hebben ze op een geweldige manier samengewerkt en ze hebben gigantische stappen vooruit gemaakt. Geweldig hoe Conté en Marijke hun talenten in korte tijd hebben gebundeld. Voor- en achterkant zijn weer een geheel en de slag is uit het wiel. Gelukkig kun je grote en GROTE verantwoordelijkheden af en toe best delen.”

 

0 reacties op “Paard uit twee delen

Plaats een reactie


*