Latest Blogposts

Plat door de bocht

Vrijdagavond 16 december 2005

Vandaag is Nikki bij straightnesstraining gekomen. Nikki is overgenomen van de eigenaar wegens omstandigheden.

 Nikki (stamboom naam Nikilita)Geboren 4 maart 1995

Vader: Corleone (VV. Caletto, van Cor de la Bryere)

Moeder: Ilita (V. Dutchboy, VV. Lucky Boy XX, MV. G. Ramiro Z.))

Het paard is enorm welkom en het is t.z.t. de bedoeling dat deze superlieve merrie een nieuwe goede lieve ervaren eigenaar/eigenaresse vindt en tot die tijd train ik het paard zodat het paard geholpen wordt met haar balansprobleem.

Balansprobleem

Nikki heeft een balansprobleem in galop en in lichtere mate ook in draf.

Daartoe is het paard al een keer in training geweest, maar voor de eigenaar met pas 3 jaar rijervaring was het een hele opgave om dit paard goed in vorm en in balans te houden.

In galop heeft het paard de neiging teveel op de binnenschouder te vallen, waardoor het veel snelheid gaat maken. Vergelijk dit met motoren: hoe schever deze in de bocht hangen, hoe harder ze moeten rijden.

Oplossing

De oplossing ligt hem in het rechtrichten van dit paard, zodat het paard haar rug kan ontspannen, voorwaarts neerwaarts kan gaan lopen en niet meer op de binnenschouder of over de buitenschouder valt.

Zondag 5 januari 2005

Vandaag is Nikki eerst in stap en draf gelongeerd, eerst zonder ruiter en daarna met ruiter, en aansluitend is het paard bereden.

Ook onder de ruiter liet Nikki haar rug los, stretchte ze haar bovenlijn en kon ze inbuigen zowel naar links als naar rechts.

Vrijdag 30 december 2005

Vandaag heeft Marlous weer met Nikki gewerkt.

Nikki is inmiddels in staat om aan de hand schouderbinnenwaarts te lopen en zo het binnenachterbeen goed te plaatsen en te belasten.

Vandaag is begonnen met de travers aan de hand, om ook het buitenbeen meer te activeren.

We rijden nog niet op Nikki, omdat ze eerst haar achterhand goed moet leren gebruiken, zonder dat er iemand op haar rug zit.

Dinsdag 20 december 2005

Na drie dagen acclimatiseren is er voor het eerst vandaag met Nikki gewerkt aan de hand. Marlous loopt stage bij Paarden Begrijpen en had de primeur.

Het paard is rechtsgebogen van nature, d.w.z. het paard buigt makkelijk naar rechts en moeilijk naar links.

De doelstelling van vandaag was om het paard te leren inbuigen naar links, zodat het paard het binnenachterbeen goed leert plaatsen om er haar gewicht mee te gaan kunnen dragen.

Via het werken aan de hand met de kaptoom is het paard geleerd om de korte rechterspieren te rekken en de linkerheup naar voren te brengen zodat het binnenachterbeen onder de massa gezet kon worden.

Op de eerste foto is te zien dat dit niet mee valt. Maar met geduld en kalmte ging het paard zich in een voorwaarts neerwaartse houding met lengtebuiging ontspannen.

Vrijdag 6 januari 2006

Vandaag is er na 2 weken training aan de hand voor het eerst op Nikki gereden door Marlous.

Door het werken aan de hand loopt het paard inmiddels goed in evenwicht op eigen benen.

Vooral in de galop liet dit paard zich voorheen enorm vallen op de binnenschouder en ging daardoor in paniek plat door de bocht.

Angst voor vallen is in zijn algemeenheid een onderdeel van een basaal overlevingsmechanisme dat voorkomt dat een mens of dier valt.

Als het evenwicht over de vier benen van een paard niet goed verdeeld is, registreren de zenuwen dat het paard in gevaar is en spannen de spieren zich om zich te redden.

Deze handeling ontwikkelt zich tot een vicieuze cirkel, waarbij het paard steeds meer moeite moet doen om zichzelf in evenwicht te houden en het paard zich steeds meer gaat spannen en rennen.

Het is een superlief paard en ik heb er alle vertrouwen in dat het paard weer goed in balans gaat komen en goed terecht gaat komen.

Nieuwe eigenaresse!

Nikki heeft een nieuwe bazin gevonden:

Renate Essink is dolgelukkig met haar nieuwe paard.

Heel veel geluk en plezier samen!!

0 reacties op “Plat door de bocht

Plaats een reactie


*