Latest Blogposts

Psychische spanning

Van 7 mei t/m 2 juni 2006 is de Andalusische merrie Dueña in training geweest.

Probleem

Deze Andalusische merrie van 7 jaar is een lief paard maar met rijden snel afgeleid en schrikachtig. Ze ziet alles in haar omgeving en ik kan haar aandacht er niet altijd bijhouden. Er ontstaat dan spanning, zij gaat haar rug vasthouden en is dan ook vaak schrikachtig.

Dit is in een binnenbak erger dan in de buitenbak.

De eigenaresse probeert zo lang mogelijk ontspannen te blijven maar dat lukt niet altijd. Ze gaat dan te voorzichtig rijden en het paard is de ruiter dan eigenlijk altijd voor en doet er een schepje bovenop door te staken en alles nog enger te vinden.

Het advies dat de eigenaresse had gekregen was dat wanneer Dueña ergens van strikt dat ze dat voorwaarts moet oplossen.

Er moest steeds maar harder en harder voorwaarts gereden worden en daar stond de eigenaresse totaal niet meer achter. Dueña wordt daar alleen maar onrustiger van, gaat scheef lopen en aan het eind van de rit is er niets bereikt en staat er een zwetend, over haar toeren, op haar benen trillend paard.

Oorzaak

Het paard hield teveel haar rug vast en kon daardoor fysiek niet ontspannen. Dit zette zich door in psychische spanning.

Dit paard is typisch een Barokke paard, met een veel meer dragend achterbeen dan een stuwend achterbeen. Het enorme voorwaarts rijden is voor dit type paard totaal niet weggelegd.

Oplossing

Wederom is het rechtrichten de oplossing:


V.l.n.r. Scheefpaard, rechtgericht paard, schouderbinnenwaarts, travers

Door het paard eerst aan de hand te leren met de juiste lengtebuiging te lopen en met het binnenachterbeen onder te treden, ging het paard voorwaarts neerwaarts lopen en de rug ontspannen.

Vervolgens werd hetzelfde onder de ruiter getraind.

Stap 1: LVO

Het verkrijgen van lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts lopen en ondertreden met het binnenachterbeen op de volte is de eerste stap.

Hier ziet je de eigenaresse Dueña trainen:

Stap 2: Binnenachterbeen belasten

Het verkrijgen van lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts lopen en ondertreden met het binnenachterbeen op de rechte lijn in schoudervoor en schouderbinnenwaarts.

Stap 3: Het buitenachterbeen belasten

Het buitenachterbeen onder de massa vragen in de travers:

Stap 4: Alle oefeningen ook in draf

Stap 5: Rijden

rechtrichten

En natuurlijk recht richten te paard met als voornaamste doel om totale fysieke en psychische ontspanning van het paard te bereiken en de harmonie tussen ruiter en paard te hervinden.

Het paard is niet meer kijkerig en schrikkerig aan de hand en kan zich volledig ontspannen en daarbij concentreren op de ruiter.

Het paard heeft zelfs als demo paard tijdens de schrik en obstakeltraining van afgelopen weekend gediend en ging overal onder door, over heen, tussen door enz. De wip, het zeil, het vliegengordijn, ze keek nergens naar!

Onder de ruiter gaat het ook enorm veel beter en de komende maand is het grootste aandachtspunt om de ontspanning via het rechtrichten vast te houden. De eigenaresse gaat 1x per maand op les komen om met dit Barokke paard de ladder van de klassieke rijkunst op te gaan!

 

0 reacties op “Psychische spanning

Plaats een reactie


*