Latest Blogposts

Scheef lopen

Dinsdag 10 januari 2005

De merrie Odyssee is voor twee weken training op stal geweest.

  

Problemen

Dit paard heeft in 2005 heel veel problemen gehad. Door een val over de kop in de wei had ze problemen met haar rug en daarna problemen met haar rechterhoef wat onregelmatigheid en kreupelheid te zien gaf. Na 9 maanden tobben konden de eigenaars in augustus weer gaan rijden, maar ze zat compleet vast op rechts. Aan de longeerlijn lieps ze steeds driehoekjes naar binnen en met haar hoofd naar buiten gesteld.

Oorzaak: linksgebogen

In september 2005 zijn de eigenaren op les-arrangement geweest. De dierenarts stelde dat het scheeflopen uit de hoef kwam, maar het was overduidelijk tijdens deze week dat het een rugprobleem was onstaan door de natuurlijke scheefheid.

Het paard is van nature links-gebogen en kreeg daardoor overbelasting op de rechtervoorhoef. Een linksgebogen paard plaatst nl. makkelijk zijn sterke linkerachterbeen buiten de massa, zodat hij met dit been tegen zijn eigen gewicht aan duwt en zo veel gewicht naar het rechtervoorbeen stuwt. Een achterbeen dat niet onder de massa geplaatst maar ernaast kan vrijwel geen gewicht dragen en er alleen maar mee afzetten.

Door het paard zowel naar links als naar rechts te leren inbuigen ging het paard zijn rug los laten, kwam het paard in balans en verdween de overbelasting op de rechtervoorhoef.

Les-arrangement gecombineerd met training

De eigenaren wonen in Belgie en zijn dus niet in staat om regelmatig op les te komen. Na 5 dagen les vorig jaar in september en aansluitend dus 4 maanden zelf bezig zijn was het tijd voor een update.

De doelstelling is om vooral in draf en in galop meer balans te krijgen om zo het ongewenst versnellen en de daarmee gepaarde spanning te voorkomen .

Dus daarom zijn ze met het paard twee weken op stal. Ik train het paard deze 2 weken en de eigenaren komen 5 dagen les nemen.  Zo kunnen we weer wat puntjes op de i zetten en de balans van het paard verbeteren.

 

Het paard is getraind en loopt in draf in de juiste buiging, in een voorwaarts neerwaartse houding en ze laat je lekker zitten in draf doordat ze haar rug loslaat.

****

Helaas is Odysyee in 2006 overleden aan een koliekaanval.

0 reacties op “Scheef lopen

Plaats een reactie


*