Latest Blogposts

SI-gewricht probleem

Het Friese paard Rinse had (pijnlijke) rug- en bewegingsproblemen (belemmeringen) die te maken hadden met het SI-gewricht.

Gewrichten achterhand

De achterhand bestaat uit 7 gewrichten, te weten van boven naar beneden:

 1. Het SI-gewricht,
 2. het heupgewricht,
 3. het kniegewricht,
 4. het spronggewricht,
 5. het kogelgewricht,
 6. het kroongewricht
 7. het hoefgewricht.

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is glad elastisch weefsel. Samen met gewrichtsvocht kan hierdoor een soepele beweging gemaakt worden en worden schokken opvangen.

SI- gewricht (sacro-iliacaal gewricht)

Het bekken van het paard is via het SI gewricht verbonden met de wervelkolom. Het bekken biedt plaats voor de aanhechting van spieren en is een gordel van botten.

Het paard kan (pijnlijke) rug- en bewegingsproblemen (belemmeringen) hebben die te maken hebben met het SI-gewricht:

 • Instabiliteit of hypermobiliteit van het SI-gewricht, waardoor het sacro-iliacaal gewricht te beweeglijk en daardoor prikkelbaar en pijnlijk is.
 • Blokkade cq beperking van beweging of fixatie van het SI-gewricht. De oorzaak van het niet functioneren van het SI-gewricht ligt dan in de beperking van het bindweefsel.
 • Dislocatie of subluxatie (verplaatsing of ontwrichting), bv. onstaan door het vastliggen van een paard in een box of door overbelasting of een verstapping.
 • Artritis of gewrichtsontsteking, waardoor het sacro-iliacaal gewricht pijnlijk is.

Zoals bij alle vormen van rugklachten is het belangrijk dat het paard in beweging blijft.

Herstel kan plaatsvinden met uitgebalanceerde beweging, d.w.z. door het doen van de juiste gymnastische oefeningen met het paard.

Een goede conditie van de spieren kan veel narigheid voorkomen.

Het rijtechnisch juist rijden van een paard is van groot belang, wat blijkt uit onderstaand praktijkvoorbeeld.

Reactie

Een verslag van Chantal de Boer over haar Friese ruin Rinse:

”Ik ben inmiddels aardig een expert geworden in problemen met het SI gewricht: Kliniek De Lingehoeve heeft mij en Rinse heel erg geholpen, dat wil zeggen dat ze het probleem een naam hebben kunnen geven. Rinse sleepte met zijn rechterachterbeen, hij nam hem niet goed mee en hij maakte af en toe een rare beweging in zijn heupen. Ik noemde het altijd “Rinse danst de lambada”. Echt kreupel liep hij niet en ik had het gevoel dat hij er niet veel pijn aan had, maar goed was het niet en dressuurwedstrijden waren uitgesloten. Na veel speurwerk (en dierenartsen etc) ben ik bij de Lingehoeve terecht gekomen. Via de scintigrafie (scinti) zijn we erachter gekomen dat in zijn rechter SI-gewricht een negatieve reactie vertoond van de botcellen (vergelijkbaar met atrose). De Lingehoeve deed op dat moment een speciaal onderzoek naar dit probleem samen met een praktijk in Amerika waar dit probleem bekender is.

Rinse is behandeld met Tildren, een nieuw middel. Hij heeft 2x een infuus gehad hiermee en 4 maanden alleen maar stappen aan de hand. Helaas is de behandeling niet aangeslagen. We hadden een kans van 50%.

Toen ben ik op advies van de Lingehoeve gaan kijken of het rij-techniisch op te lossen was en ik ben terecht gekomen bij Marijke de Jong. Ze hanteert de methode van het rechtrichten en de klassieke rijkunst. En dit heeft ECHT gewerkt! Ik was er vrij sceptisch in maar ik kan het echt iedereen aanraden! Door deze manier van rijden wordt Rinse zijn achterbenen echt sterker, de normale dressuur deed dit helaas niet en ik had destijds toch echt les van de goede mensen.

Rinse loopt nu helemaal goed en het slepen zie je af en toe nog, de rare beweging in de heup is helemaal weg. Ik sta midden in het bos en ben hier ook vaak te vinden. Maar door deze manier van rijden is Rinse ook helemaal een ander paard geworden. De Lingehoeve heeft mij gegarandeerd dat hij geen pijn heeft. Destijds kreeg hij af en toe wel een pijn-scheut, waardoor hij ineens ervandoor kon gaan, dit is helemaal verdwenen.

Ik ben erg blij en tevreden dat ik bij de Lingehoeve terecht gekomen ben! Ik wilde weten wat het was en niemand kon het me vertellen. Nu weet ik wat het is en ik heb een manier gevonden om er mee om te gaan. Het was wel heel duur, het heeft me veel geld gekost.

Wat ik iedereen als advies wil geven is als het inderdaad het SI-gewricht is, eerst rijtechnisch te kijken naar de mogelijkheden en daarna te kijken naar het middel Tildren! Als je dressuur wilt trainen is de manier van Marijke de Jong erg aan te bevelen! Ik ga 1x per maand naar haar toe en train met huiswerk thuis. Ik ben eerst een week bij haar geweest om het begin te doen, ze geeft les in Arnhem.

Naast het rijden heb ik ook een hele goede osteopaat die 1x per half jaar komt kijken en evt. behandeld. Hij was de enigste die vanaf het begin zei dat dit het probleem was! Wanneer hij Rinse behandelde had dit altijd (tijdelijk) een goed resultaat.”

3 reacties op “SI-gewricht probleem

Plaats een reactie


*