Latest Blogposts

Steigeren en bokken

November 2004

Deze tinker heeft de neiging heeft om te gaan steigeren en te bokken tijdens het rijden.

Oorzaak

De oorzaak is gelegen in de onbalans van het paard, het paard valt of over de buitenschouder of op de binnenschouder en blijft dus niet recht t.o.v. de grond. Tevens is het paard scheef in zijn lijf. Dit veroorzaakt spanning in de rug.

Als de ruiter met teveel spanning op het paard gaat zitten, dwz met te strakke, knijpende knieën en ingehouden adem, word de spanning nog versterkt, wat leidt tot steigeren en bokken.

De andere grote valkuil bij dit paard is, het paard laag, diep en rond willen rijden voordat het paard is recht gericht. Ook dit veroorzaakt immense spanning bij dit paard, het rijden met een zg. weerstandbiedende hand bij dit paard leidt zeker tot steigeren.

Oplossing

De oplossing ligt in het recht richten van het paard en het op eigen benen laten leren lopen. Door het paard recht te richten kan het paard zijn rug loslaten, zijn buikspieren aanspannen en ontspannen en nageeflijk gaan lopen.

Een bijkomstig voordeel is dat het paard nu met een vlot regelmatig tempo voorwaarts loopt, van een flegmatieke tinker is geen sprake meer.

0 reacties op “Steigeren en bokken

Plaats een reactie


*