Latest Blogposts

Verkeerd hoefbeslag

Het komt wel eens voor dat er een nieuw paard op les komt, maar met zodanig verkeerd hoefbeslag, dat het moeilijk is om er rijkunstig wat van te maken.

Op de foto zie je beide voorvoeten van het paard en het is 3 weken geleden dat het paard naar de hoefsmid is geweest.

Op de foto’s zie je rechtsvoor en linksvoor naast elkaar, van drie zijdes bekeken:

De voorhoeven zijn beslagen met achterijzers. Het paard heeft een gezonde hoef maar wordt op deze manier belemmerd in zijn hoefmechanisme.

Maar erger nog: de voet heeft een mooie ronde kroonrand en het hoefbeslag maakt de voet meer ovaler. Het paard staat verder ook nog scheef op de voeten.

Het paard heeft een lange voet en teen en het is verbazingwekkend dat dit het resutaat is van 3 weken. De ijzers passen helemaal niet.

Het beslag wat hier onder zit is werkelijk desastreus voor een paard dat moet presteren.

Ik raad iedere ruiter aan enige kennis van zaken op te doen inzake hoeven en hoefbeslag om het kaf van het koren te kunnen scheiden en vakmanschap te kunnen herkennen!

Zoveel hoefsmeden, dierenartsen en instructeurs en zoveel verschillende adviezen, dus het is altijd goed om zelf het nodige van de hoed en de rand te weten om zo het beste voor uw paard te kunnen bepalen!!

Met dank aan J.R.van Nassau, Rijksgediplomeerd Leraar Instructeur Specialist Hoefsmid, voor het geven van advies inzake dit paard.

Kijk op www.hoofcare.nl voor meer informatie over hoeven, hoefbeslag en hoefproblemen.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die zelf meer van hoeven en hoefproblemen wil weten en daarover een eigen mening wil vormen.

’’Hoefproblemen’’ is een uniek boek over de paardenhoef. Het bevat meer dan 1000 foto’s en tekeningen in kleur. De volgende onderwerpen met duidelijke illustraties vindt u in het boek:

  • bouw en structuur van de hoef
  • beenstanden
  • hoefverzorging en hoefbeslag
  • meer dan 50 hoefproblemen met bijbehorende symptomen en behandeling

Auteur: Rob van Nassau, rijksgediplomeerd leraarinstructeur en specialist hoefsmid.

ISBN 90 5877 222 5

0 reacties op “Verkeerd hoefbeslag

Plaats een reactie


*