Latest Blogposts

Werkweigering

De hele maand november 2007 heeft Pépé op training gestaan.Pépé is door omstandigheden 5 maanden niet bereden.

Pépé is 10 jaar en liep met 5 jaar al op Z-niveau.

Het paard staat in training om te bekijken of er nog samenwerking mogelijk is tussen ruiter en paard.

Het probleem is dat deze ruin niet erg meewerkt tijdens het rijden en niet gemotiveerd is.

De laatste keer dat de ruiter dit paard bereed was de werkweigering extreem, zodat er nu bij Paarden Begrijpen naar een oplossing gezocht gaat worden.

Drie weken training

Drie weken training zitten erop. Zowel Pépé als Zwanetta, de eigenaresse, hebben enorm hard gewerkt de afgelopen drie weken. Zwanetta heeft zowel les gehad van mij als van Sonja Braafhart.

Bij Sonja heeft Zwanetta les gehad in de volgende freestyle-onderdelen:

  • Loswerken, voor het verbeteren van het leiderschap en de dominantieverhouding
  • Grondwerk, voor het verbeteren van de gehoorzaamheid
  • Bodywork, voor het lichaamsbewustzijn bij het paard
  • Trailerladen, voor het zonder problemen laden van een paard

Bij mij heeft Zwanetta les gehad in de rechtrichtende buigingsarbeid:

  • Aan de hand
  • Aan de longe
  • Rijdend

Pépé kan nu soepel naar beide kanten inbuigen op de volte, hij kan schouderbinnenwaarts en travers aan de hand, zowel in stap als in draf. Aan de longe laat hij mooi zijn rug los in de juiste lengtebuiging en met een ondertredend binnenachterbeen. Rijdend loopt hij heel mooi losgelaten onder de ruiter.

Pépé is duidelijk een rechtsgebogen paard en heeft daarbij een stuwend rechterachterbeen. Dit been plaatst hij graag naast de massa en dat veroorzaakt een verschuiving van het zwaartepunt naar het linkervoorbeen.

Vooral rechtsom heeft Pépé hier last van: hij heeft de neiging om erg over de buitenschouder te vallen.Op de linkerhand viel hij juist erg op de binnenschouder.

Werk aan de hand en longeren

Zwanetta leidt hier Pépé rechtsom op de volte. Belangrijk hierbij is dat het paard zijn binnenachterbeen goed onder de massa zet om zo het linkervoorbeen te ontlasten.

Ook via de travers linksom wordt het rechterachterbeen weer geanimeerd om onder te treden. Door de travers wordt dit achterbeen ook buigzamer, omdat het meer gewicht moet opnemen.

De travers wordt ook linksom geoefend natuurlijk om het paard symetrisch te trainen.

Aan de longe is het ook belangrijk dat het binnenachterbeen goed ondertreedt. Zodra dit in orde is zal dit resulteren in een nageeflijke longe en een paard dat voorwaarts neerwaarts beweegt.

Op de linkerhand had Pépé in eerste instantie heel erg de neiging om op de binnenschouder te vallen. Maar inmiddels loopt hij mooi in balans met de juiste lengtebuiging.

Rijden

Zwanetta en Pépé na 5 maanden weer met plezier en met vertrouwen aan het rijden!!

Met rijden is er nu totale ontspanning bij Pépé, doordat hij soepel inbuigt en ondertreedt met het binnenachterbeen. Door de juiste lengtebuiging stretcht hij zijn buitenkant, waardonder zijn rugspier. Daardoor zakt zijn hoofd voorwaarts neerwaarts. Een lange rugspier kan namelijk het hoofd niet omhoog houden.

Vooral rechtsom moet de ruiter de voorhand met de indirecte buitenteugel goed voor de achterhand houden en het binnenachterbeen onderdrijven, om te voorkomen dat het paard uit balans raakt en over de buitenschouder valt en m.a.w. gespannen gaat lopen.

Doordat het paard zich nu fysiek naar beide zijdes ontspant, kan het paard zich ook geestelijk ontspannen en is hij niet uit op sabotage en verzet. De harmonie en het vertrouwen is inmiddels hersteld. Vanuit ontspanning kan met dit paard alles bereikt worden, want het is een bereidwillig paard dat de ruiter erg tegemoet wil komen als hij zich begrepen en gesteund voelt.

En een pluim voor Zwanetta voor haar doorzettingsvermogen en volharding!!

Zwanetta komt 3 a 4x per week vanuit Friesland naar Arnhem en heeft in korte tijd al veel geleerd om haar paard goed te begeleiden.

0 reacties op “Werkweigering

Plaats een reactie


*