Latest Blogposts

Paard dat ineens heel hard gaat rennen

”Ik heb een probleem met rijden en dat is dat mijn paard ineens heel hard gaat rennen. hij doet het alleen in de galop. Ik spring aan en de eerste seconden gaan goed en dan ineens gaat hij heel erg hard gewoon uit het niets hard rennen. ”

”Hij doet het niet uit paniek en ik denk ook niet dat hij pijn heeft want hij heeft gewoon zijn oren naar voren tijdens het keihard rennen.

Ik krijg hem dan dus niet meer terug met mijn zit en ook niet met mijn handen. Ik weet dat het niet de bedoeling is van een stang om hem te laten stoppen maar ik weet dus niet wat ik anders moet doen…. ik zit er dus over na te denken om die stang bij jou te kopen maar wil graag even je advies wat jij daarvan vind.”

Verticale scheefheid

In galop heeft het paard waarschijnlijk de neiging teveel op de binnenschouder te vallen, waardoor het paard verticaal scheef t.o.v. de grond komt te lopen. Daardoor gaat het paard ongewenst meer snelheid maken. Vergelijk dit met motoren: hoe schever deze door de bocht gaan, hoe schever ze in de bocht hangen, hoe harder ze moeten rijden om niet te vallen.

Dat het paard steeds sneller gaat is te vergelijken met een mens die struikelt over een drempel: hij of zij moet een paar snelle passen maken om overeind te blijven en niet te vallen.

Oplossing

De oplossing is gelegen in het rechtrichten ,waardoor het paard beter in balans komt en zich niet op de binnenschouder laat vallen.

  • Stap 1: Het paard moet leren zijn binnenachterbeen onder zijn zwaartepunt te plaatsen. Voltes en schouderbinnenwaarts zijn hier geschikte oefeningen voor.
  • Stap 2: Het paard moet leren zijn buitenachterbeen onder zijn massa te plaatsen. Travers, renvers en appuyeren zijn hier geschikte oefeningen voor.
  • Stap 3: Het paard moet leren aanspringen op de volte vanuit een lichte travers, waardoor het paard meer verzameld op de achterhand aangallopeert en zich niet op de schouder kan laten vallen. Het is aan te raden om steeds korte sessies te oefenen: aangalopperen, een paar passen galop en weer een overgang naar draf of stap. Na iedere sessie het paard lange teugel geven en het paard de gelegenheid geven om mentaal en fysiek te ontspannen.

Symptoombestrijding

Een stangbit als middel om de galop onder controle te houden is geen oplossing, maar leidt helaas tot een dwangmiddel om het paard via een noodrem te beheersen. De oorzaak van het rennen wordt daarmee niet weggenomen en dat is de onbalans door de verticale scheefheid.

 

1 reactie op “Paard dat ineens heel hard gaat rennen

Plaats een reactie


*