Latest Blogposts

Paard kantelt hoofd

”Mijn paard kantelt zijn hoofd als hij linksom loopt. Hoe komt dat?”

Bij het kantelen wordt het ene oor lager gehouden dan het andere, in dit geval het rechteroor. Het lijkt een beetje alsof het paard water uit zijn rechteroor wil laten lopen.

 

Oorzaken

Paarden die scheef zijn en dus verkeerd in balans lopen zullen vaak proberen om zo hun hoofd te dragen.

Ook als de binnenteugel (rode teugel) door de ruiter te strak en te stijf wordt gehouden en het contact met de buitenteugel (groene teugel) te lang en te los is, gaat het paard zijn hoofd kantelen.

Zeker bij mensen die net met werken aan de hand beginnen, gebeurt dat gauw. De ruiter is dan zo geconcentreerd en ingespannen bezig is, dat vergeten wordt zelf na te geven op de binnenteugel. Daardoor houdt de ruiter de teugel constant op druk waardoor het hoofd gaat kantelen.

Gevolgen

rechtrichten

Als het paard zijn hoofd kantelt zal het paard tevens aan de binnenzijde de passen korter maken.

Verder lokt het uit dat het paard over de buitenschouder valt en niet af wil wenden.

Oplossing: de juiste lengtebuiging

rechtrichten

Veel paarden buigen graag naar de ene kant en moeilijk naar de andere kant, wat het kantelen in de hand werkt.

Door de korte kant te rekken en de lange kant te leren aanspannen, leert het paard correct te buigen naar links en naar rechts, waarbij het paard met zijn binnenachterbeen onder de massa treedt.

Door rechtrichtende buigingsarbeid (voltes, slangenvoltes, zijgangen) traint u het paard zo dat het gelijkmatig naar beide zijdes gaat buigen.

Zo komt het paard correct aan de buitenteugel en geeft het paard na op de binnenteugel en zal het paard zijn hoofd niet kantelen.

 

0 reacties op “Paard kantelt hoofd

Plaats een reactie


*