Latest Blogposts

Brenda: singel- en zadeldwang

zadeldwangSeptember 2004

De 6-jarige pony, genaamd Brenda, is gekomen met o.a. de volgende problemen:

  • De pony heeft moeite met zijn evenwicht als er een ruiter op zit en gaat teveel versnellen galop.
  • De pony heeft de neiging om zich te laten vallen bij het opzadelen en aansingelen.

Oorzaak

De pony heeft weinig lichaamsbewustzijn. Het lijkt erop dat ze zichzelf als een ’’gras-etend hoofd’’ beschouwd en dat daar nog een heel lijf aan vast zit is haar niet altijd helemaal duidelijk. Daarom schrikt ze snel van een onverwachte aanraking aan haar buik, aan haar voorbenen, aan haar achterbenen.

Verder is de pony overgevoelig voor druk. Te veel, te snel of onverwacht druk op haar lijf zorgt voor paniekreacties bij een paard. Een paard heeft een viertal overlevingsreflexen: flight, fight, freeze, faint, oftewel vluchten, vechten, staken of (flauw)vallen. Een reflex is een onbewuste reactie gericht op overleving, dus het feit dat de pony zich laat vallen kan en mag nooit gestraft worden en het kan ook niet uitgelegd worden als dat ze het expres doet om onder het werk uit te komen. Een dier reageert soms heel instinctief en primitief.

Oplossing

Door veel bodywork met haar te doen kreeg ze veel meer bewustzijn in haar lichaam waardoor ze minder schrikkerig ging reageren op aanrakingen, hetzij aanrakingen met de hand, een borstel, een touw, een sjaal, een singel, een zadel enz.

Door het aanraken met een touw op diverse plaatsen en daar druk te zetten kreeg ze meer vertrouwen in de situatie en meer zelfvertrouwen.

Met een sjaal werd nogmaals druk op de plek waar de singel ligt uitgeoefend:

Daarna wordt het zadel in alle rust en kalmte zonder problemen opgelegd. We singelen in eerste instantie aan de rechterkant aan, omdat aan de linkerkant de negatieve associatie is met het aansingelen, maar inmiddels is de pony ook aan de linkerkant zonder problemen aan te singelen.

De pony wordt in etappes aangesingeld om niet teveel druk in 1x te geven, tussendoor mag het paardje steeds even rondstappen:

Daarna tijd voor de dubbele longe om het paard in balans en op eigen benen te laten lopen. In eerste instantie loopt de pony heel snel en gaat ze plat door de bocht. Uiteindelijk loopt ze meer in balans en komt ze terug in tempo en gaat ruimer bewegen:

Opstijgen gaat via het opstapkrukje, ook al is de pony klein, om de rug van de pony te sparen en teveel druk aan de linkerkant te vermijden:

Daarna rijden, vooral het recht richten is belangrijk, om te voorkomen dat het paardje op de binnen- of buiterschouder valt. Zo kan ze eerst op eigen benen gaan lopen en daarna in de hand komen:

 

0 reacties op “Brenda: singel- en zadeldwang

Plaats een reactie


*