Latest Blogposts

United: zadelmak maken

In 5 dagen is deze 4-jarige hengst volkomen zadelmak gemaakt:

Allereerst is er met de hengst losgewerkt om de dominantieverhouding goed te zetten.

Het is van belang de hengst te leren dat hij mens als ranghoger moet zien, zodat het paard vanuit die basis de mens als leider ziet, de mens gehoorzaamt en de mens uit vrije wil volgt. Vanuit veiligheid van de mens is dit enorm belangrijk. Een paard die de mens als leider ziet zal altijd goed opletten en niet ’’over je heel lopen’’. Vanuit de basis van respect en vertrouwen kan het paard zadelmak gemaakt worden.

Na het loswerken wordt bodywork gedaan om te zorgen dat het paard een goed bewustzijn in zijn lijf krijgt en minder snel van onverwachte dingen zal schrikken (bv. beugels aan het zadel). De hengst bleef al die tijd keurig en oplettend stil staan.

Daarna wat grondwerkoefeningen gedaan die hij geconcentreerd uitvoerde. Deze oefeningen maken dat het paard gehoorzaamheid leert aan de hand en dat hij wordt voorbereid op het rijden. De hulpen die nu via de lijn worden gegeven aan het hoofd van het paard bereiden het paard voor op teugelhulpen. Ook leert het paard te wijken voor druk, wat tijdens het rijden later ook aan de orde komt. Tevens wordt het paard via grondwerk voorbereid op het longeren.

Zadelmak maken is niets meer dan een paard laten wennen aan het zadel, vervolgens aan het gewicht van het zadel op zijn rug en het gevoel van de singel. We starten met de hengst te laten wennen aan een licht barebackpad op zijn rug met een singel. Dit gaf geen enkel probleem.

Vervolgens moest de hengst leren om druk op zijn rug te ervaren. Dus eerst wat ’’hangen’’ op de rug en vervolgens in alle rust en kalmte gaan zitten. De eerste dagen hebben we met twee personen gewerkt, een persoon op de grond en een ruiter erop. Maar het paard heeft inmiddels zoveel vertrouwen dat hij geduldig en rustig blijft staan zonder enig spoor van spanning.

Dan is het tijd voor het hoofdstel en het zadel.

Daarna wordt er gewerkt met de dubbele longe. Door het loswerken is het paard al gewend om om mij heen te lopen en via het grondwerk is het paard al gewend geraakt aan de lijn achter zijn billen. Het eerste doel is het paard te laten wennen aan deze trainingsvorm en vervolgens het paard begeleiden om in balans te komen.

De hensgt werkt met plezier en graag samen. Alles heeft hij bijzonder goed doorlopen zonder problemen. Aangezien het paard inmiddels gewend is aan het loswerken, grondwerk, hoofdstel, zadel, druk op zijn rug enz. maakt dat de overstap naar uiteindelijk op het paard gaan zitten enorm klein is. De hengst is uiteindelijk zadelmak.

’’Beleren’’ en ’’zadelmak’’ maken zijn twee verschillende dingen. Zadelmak is een paard dat het zadel en het gewicht van de ruiter accepteert. Beleren duurt een leven lang, van het kennis laten maken met de meest elementaire zit-, been- en teugelhulpen t/m het aanleren van bv. de passage.

0 reacties op “United: zadelmak maken

Plaats een reactie


*