Latest Blogposts

Vision: zadelmak maken en desensibileren voor water

Vision heeft 4 weken in training gestaan. Dit paard was erg groot (1.73 m) en had wat moeite met zijn balans en met zijn lange benen.

Tevens is hij bang voor het water uit een slang op de spuitplaats, dus ook daar wordt aan gewerkt.

Start training

Dinsdag 28 februari 2006

Allereerst is hij gedesensibiliseerd op de zweep en hij laat zich overal aanraken zonder weg te lopen:

Ook vindt hij het goed als je hem met een touw of een tuinslang aanraakt:

Dus was het tijd voor de waterstraal. De opbouw was als volgt:

  1. Het paard werd eerst een aantal keer op de spuitplaats geleid om daarna op initiatief van de ruiter weer weg te lopen, net zolang hij geen spanning meer had.
  2. Water uit de slang laten lopen en met dat het water stroomt, het paard op de spuitplaats laten komen. Hiermee voorkom je de schrik bij het paard als het water ineens gaat lopen als hij op de spuitplaats staat.
  3. Net zolang het paard op en af de spuitplaats laten lopen, totdat het paard in de gaten heeft dat het water, het geluid en de slang niet levensbedreigend zijn. Het paard is en blijft een gewoontedier, dus je kunt hem aan alles laten wennen.
  4. Dan kan de waterslang steeds dichterbij gebracht worden en steeds wordt het paard weer weggeleid van de spuitplaats om eventuele spanning via beweging af te laten vloeien…
  5. …. om ten slotte het been in alle rust en kalmte af te kunnen spoelen.

3 weken later

Donderdag 9 maart 2006

Vision staat nu bijna 3 weken in training.

De eerste 2 weken verliepen vlekkeloos en voorbeeldig.

Hij was eigenlijk makkelijker dan Woppy.

Maar nu zijn de rollen omgedraaid.

Op een gegeven dag liep hij rechtsom aan de longe met Marievonne erop. Dat ging prima, maar in draf vond hij het wat moeilijker. Fysieke spanning geeft ook gauw wat psychische spanning.

Op een gegeven moment schrok hij van geluiden van een machine die aan de buitenkant van de binnenmanege bezig was, en dat maakte dat hij explodeerde en Marievonne in het zand belandde.

Gelukkig had ze zich niet enorm bezeerd, maar haar spieren waren wel een paar dagen stijf.

Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Voor de zekerheid hebben we een stapje terug gedaan in de training.

Een aantal dagen hebben we weer in stap gewerkt, eerst weer met het bare back pad, thans u weer met het zadel op en hij draagt zichzelf en de ruiter nu weer goed in de de stap.

Vision is van nature linksgebogen en vindt het duidelijk moeilijker om rechtsom te lopen dan linksom.

We trainen dan ook zonder ruiter om zijn korte linkerspieren spieren te rekken, zijn rechterspieren aan te spannen en zijn rechterachterbeen te laten dragen.

Het paard is erg groot en lenig en in de wei kan hij de raarste kapriolen maken, maar hij is nog een onbespierd jong paard.

Hij draagt dan ook beenbescherming voor en achter omdat hij zichzelf snel aantikt vanwege zijn lange benen en slungeligheid.

Hij heeft duidelijk veel meer moeite met balans vinden als Woppy, die wat kleiner en al sterker is.

Maar elk paard krijgt zijn tijd die hij nodig heeft. Elk paard is weer anders en door goed naar het paard te luisteren en zijn feedback serieus te nemen begeleiden we het paard zo goed mogelijk naar zijn toekomstige job als rijpaard.

4 weken later

Zaterdag 18 maart 2006

Vandaag is Vision weer naar huis. Helaas ben ik vergeten een filmpje te maken van de eigenaresse met Vision.

Dit paard heeft heel veel tijd nodig om te ontwikkelen. Het is een heel talentvol paard, maar zijn talenten en temperament werken zo nu en dan nog tegen ons i.p.v. voor ons. Maar door een rustige en gedegen opleiding zal dit spoedig anders worden.

Vanwege zijn grootte en slungeligheid gaat de eigenaresse thuis door met het longeren van het paard om hem soepeler en sterker te maken. Hij is van nature linksgebogen en had in het begin grote moeite met het ondertreden van zijn rechterachterbeen. Dit is enorm verbeterd maar zal voorlopig ook een aandachtspunt blijven. Daarom gaat de eigenaresse ook met handwerk het paard op de rechte lijn in een gebogen houding laten lopen, zodat hij leert dragen met het binnenachterbeen en niet vervalt in stuwen.

Daarnaast zal ze regematig rijden in stap en als het paard sterker is en meer in balans is ook in draf.

0 reacties op “Vision: zadelmak maken en desensibileren voor water

Plaats een reactie


*