Latest Blogposts

Woppy: zadelmak maken en trailerladen

Woppy staat in training om hem zadel- en ruitermak te maken.

Woppy is een paard van nog geen 3 jaar.

Eigenlijk vind ik dat te jong voor een paard, maar dit paard kon het fysiek en psychisch goed aan en zat goed in zijn vel.

Het is aan te raden pas rond 3,5 a 4 jaar met inrijden te beginnen.

Aanvang training

Dinsdag 28 februari 2006

Woppy vond het allemaal wat spannend in het begin, maar was vandaag volkomen op zijn gemak.

Marievonne spring een aantal keer op en neer. In het begin werd Woppy hier erg nerveus van, maar het paard loopt er niet meer van weg.

Ook het hangen was in het begin heel spannend voor het paard, maar hij is er inmiddels aangewend en heeft meer aandacht voor de snoepjes van Marlous dan het feit dat Marievonne op zijn rug gaat:

Het geven van een brokje/snoepje tussendoor heeft de volgende functie’s:

  1. Door het paard te belonen als hij wat goed doet, krijgt het paard vertrouwen door de bevestiging.
  2. Doordat het paard gaat kauwen, ontspant het paard zijn kaak en zorgt het ervoor dat het paard niet in de ”freeze” kan komen en gaat verstarren.
  3. Het paard raakt gemotiveerd, omdat hij uiteindelijk wel weet dat hij wat kan ”verdienen”, dus hij concentreert zich op het werk en wordt ”eager to please”.

Het belonen met een brokje is een precieze kwestie, want het paard mag niet gaan bedelen en niet te pas en ten onpas wat krijgen. Precies op het moment dat het paard iets heel uitstekend doet, dan krijgt hij een brokje. Eerst beloon je een eenvoudige opdracht met een brokje, maar de trainer legt de lat steeds hoger. Als het paard het werkelijk beter doet dan het niveau wat ooit behaald is, dan krijgt hij een brokje.

Vandaag was het paard heel geconcentreerd, op zijn gemak en met veel zelfvertrouwen en het paard gaf zo aan dat de tijd rijp was om op zijn rug te kunnen gaan zitten.

Allereerst bleef Marievonne laag bij het paard.Maar ook het zitten was geen probleem en het paard kon ook enkele passen lopen zonder zich aan te spannen.

Twee weken later

Donderdag 9 maart 2006

Woppy is nu 2 weken in training en doet het goed onder het zadel met Marievonne. Ook het trailerladen verloopt nu rustig en kalm, want ook daar had het paard wat problemen mee.

Het draven aan de longe gaat prima, ook het vergroten en verkleinen aan de longe door stuurwerk van Marievonne gaat goed en het van hand veranderen door de volte heen gaat goed. Dus het duurt niet lang meer dat het paard los bereden kan worden.

Het trailerladen gaat ook goed. Door het paard vele keren te laden heeft het paard vertrouwen gekregen in de trailer. Het paard is nog geen drie jaar dus het is belangrijk het paard vaak en kort aan de trailer te laten wennen zodat het gewoon wordt op de trailer.

   

Net als zadelmak maken moet elk jong paard ook via een rustig opgebouwde training trailermak gemaakt worden. Het is niet vanzelfsprekend dat elk paard de trailer zomaar okee vindt.

Na 4 weken

Vrijdag 17 maart 2006

Woppy is weer naar huis. Woppy heeft het gezien zijn leeftijd (bijna 3) enorm goed gedaan. Hij ontwikkelde zich heel goed de afgelopen vier weken:

  • Zowel linksom als rechtsom liet hij zich mooi inbuigen.
  • Hij liep heel mooi in balans en op eigen benen op de volte.
  • Hij liep heel fraai voorwaarts neerwaarts en liet zijn rug goed los, ook met de ruiter erop.
  • Hij begreep alle ruiterhulpen razendsnel, dus liet zich snel los besturen.

Verder had hij een gouden karakter, heel meewerkend. Het is een talentvol paard, dat gezien zijn leeftijd, snel overnomen zou kunnen worden. Zeker deze bereidwillige en veel aanbiedende paarden moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen door de ruiter. Op zijn 8-ste is hij pas volwassen, dus hij moet de tijd krijgen om ook geestelijk te rijpen.

Op de allerlaatste dag was er wel een beetje pech: Iemand gooide met een harde klap iets neer in het aangrenzende struikgewas dat grenst aan de buitenmanege. Woppy sprong opzij en Marievonne kon hem niet bijbenen en viel eraf. Dus dit gaf absoluut geen reeel beeld van hoe hij gedurende de week is geweest.

Maar het trailerladen was geen probleem en Woppy kon probleemloos naar huis vervoerd worden.

 

 

 

0 reacties op “Woppy: zadelmak maken en trailerladen

Plaats een reactie


*